A szúnyogok közel 2000 faja közül mindössze 53 a potenciális vérszívó, közülük is csak a nőstények, és nem is mindegyik. Van, amelyik megelégszik a nektárral, de az igazán rámenős anyák a táplálóbb vért választják tojásaiknak. Támadásukat tökéletes arzenál és módszerek segítik. A hazai szúnyogok csípése ma már leginkább csak múló kellemetlenséget jelent, de aggodalomra ad okot, hogy nálunk is megjelent néhány nagyágyú. Egy veszélyes idegen szúnyogfaj meg is telepedett. Következő interjúnkban Soltész Zoltántól a Magyar Természettudományos múzeum kétszárnyúak specialistája mondja el.

Azt tudjuk róla, hogy 2012-ben mutatta ki Magyarországról egy osztrák kutató. Azóta 2014-ben és 2015-ben a dél-dél nyugati országrészről számos helyről megfigyeltük. Azt tudjuk róla, hogy csípi az embert is, hiszen ugye nem minden szúnyog ember orientációjú. Valószínűleg nem jelent különbséget egy átlagos szúnyog illetve ennek a fajnak a csípése.

Az ázsiai bozótszúnyogoknál is az a helyzet, hogy ott is csak a nőstények csípnek és abból sem mindegyik?

Igen. Mindegyik csípő szúnyognál ez a helyzet, ugyanis a hímeknek a szúró szájszerve kicsit más. Meg vannak rövidülve azok a módosult sörték, amelyek át tudják lyukasztani a bőrt, tehát itt is csak a nőstények tudnak csípni. Egyébként nem minden esetben szükséges a tojásrakáshoz a vérszívás. Néhány fajnál működik úgyis, hogy nektárt illetve fák kicsorgó nedveit szívogatja és ennek segítségével készíti el a tojásokat.

Hogyan kerülhetett Magyarországra?

Valószínűleg a globális kereskedelem miatt kerülhetett Magyarországra. Először valahogy hajó vagy repülő úton bekerült Europába, majd itt stabil populációkat alapított és innentől kezdve már kamionszállítmányokkal is tudott terjeszkedni. Erről a fajról azt kell tudni, hogy természetes körülmények között faodvakban fejlődnek a lárvái. A faodúkban úgy rakja a tojásait, hogy kicsit a víz felszíne fölé és amikor megemelkedik a víz felszíne az odúban, akkor kelnek ki a lárvák. Egy ilyen kamionszállítmány esetén annak az esetleges üregei jól szimulálják a faodvakat, hiszen ott is megnőhet a víz…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: