A szegedi Somogyi könyvtár nyári olvasásnépszerűsítő programja a 80 nap alatt 12 könyv körül. Egy könyv, egy hét? Kiknek szól ez a program, mi a célja, és milyen könyvek jöhetnek szóba? Erről beszélt Boros Tamásnak Andóczi Balogh Éva, a Somogyi könyvtár PR munkatársa.

Miről szól ez a program, mi a célja és kiket szeretnének megszólítani?

Mindenképpen nyári olvasmánynépszerűsítés egy speciális korosztálynak a 14-20 éveseknek. Azért speciális korosztály ez a Somogyi Könyvtár számára, mert egy kicsit őket nehezebb elérni, holott rengeteg olyan könyv íródott, létezik akár régebbiek akár mostanában megjelentek, amelyek remek olvasnivalót kínálnak ennek a 14-20 éves korosztálynak. Nekik szól ez a játék.
Ezt lehet online játszani a Somogyi Könyvtár facebook oldalán keresztül, vagy amikor a könyvtár nyitva van akkor fizikai valójában ott megjelenve papírhordozón is játszható.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1 hét áll rendelkezésre a diákoknak ahhoz, hogy kiolvassanak egy könyvet.

Így van. Én azt gondolom, hogy ha egy történet bevonz bennünket és magával ragad, akkor egy hét az kényelmesen elegendő, sőt 2 éjszaka is elegendő lenne ezeknek a könyveknek az elolvasására, de egy kényelmes tempóval 6-7 nap alatt mindenképpen be lehet fejezni. A kulcsa az olvasás iránti motivációnak maga a történet. Ha olyan történettel találkozik az olvasó, a könyvet kezébe vevő amely megszólítja őt, akkor hihetetlen lendülettel vagyunk képesek olvasni.

 Az ilyen játékkal, amit ugyan akkor adnak fel amikor a kötelező és ajánlott olvasmányi listákat kiadják az oktatók, óhatatlanul is picit ellenük mennek. Hogyan lehet feloldani ezt az ellentétet illetve az iskolákkal kapcsolatba léptek e?

Az olvasásért tevés az sok szervezetnek a szívügye és a küldetése is. Nyilván az iskolai kötelező olvasmányok egy teljesítményre orientált kötelező dolgok. Azok is remek történetek, amelyeket az iskola kötelezőként kiad, de ismerjük magunkat annyira, hogy ami kötelező az bármennyire is jó sokunknak ellenérzése támad a kötelezősége miatt. Én azt gondolom, hogy nyárra amikor szabadidővel rendelkezik a legtöbb diák…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: