Nemrég Szeged alvási szokásait mérték fel,a kérdőívet 2028 szegedi személy töltötte ki. Hasonló felmérés még soha nem készült a városban és volt benne néhány megdöbbentő eredmény is. Például tudta, hogy a szegediek 56 százaléka már a reggeli ébredést követően is fáradtnak érzi magát? Persze ez az adat nem rosszabb, mint amit az osztrák felméréseink mutatnak (ott 60% feletti az elégedetlenek aránya), de azért meglepő. Még több meglepő dolgot hallhat interjúnkban Hahn Gábortól Matracman Alvásblog vezetőjétől.

Tulajdonképpen nekünk ez egy hobbi projektünk volt. Az a célunk hogy Magyarország nagyobb városait felmérjük és egy országos összegzést készítsünk a magyaroknak az alvási szokásairól. Ennek az állomása volt néhány héttel ezelőtt Szeged.

Mi az, amit vizsgáltak és milyen szempontok alapján vizsgálódtak?

Minket leginkább az érdekel, hogy az emberek mennyire tartják fontosnak az alvást, mennyi időt töltenek alvással, mennyire elégedettek a saját alvásukkal, illetve néhány gyakorlati szempontot vizsgálunk még meg, például az alváspozíciót vagy a lefekvésnek és az ébredésnek az idejét.

Ez egyfajta kérdőívezés alapján működött?

Így van, ez egy ilyen önbevallásos módszerrel ment. Interneten lehetett kitölteni a kérdőívet. Szegeden 2029-en töltötték ki. Sajnos laboratóriumi körülmények között olyan nagy számot, amit mi tervezünk elérni, országosan körülbelül 50-80 ezer ember között, arra nincs kapacitásunk.

Milyen eredmények jöttek ki? Mik a tanúlságok?

Elsőre talán érdekes lehet, hogy a Szegediek többsége az országos átlaghoz hasonlóan azt nyilatkozta, hogy már az ébredést követően is fáradt, tehát kialvatlan. A megkérdezetteknek az 56%-a nyilatkozta ezt, ami egy elég rossz jel tekintve, hogy pont túl vagyunk az alváson vagyis az ébredés néhány percét leszámítva frissnek kellene lennie az embernek. Elsőre meglepő, de mi végzünk hasonló kutatásokat Ausztriában és Németországban is. Ott még ennél is mondhatni rosszabb eredmények születtek. Magyarországon az átlag az, hogy az emberek 55-60%-a nyilatkozza azt, hogy az ébredést követően már fáradtnak érzi magát, míg ez az osztrákoknál például 60-65% között van…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: