MTI

Elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Erről nyilatkozott rádiónknak Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azaz a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője. A riporter Nagy Cintia.

Július 1. és augusztus 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei elsősorban a nyári rendezvényekhez és az idegenforgalmi szempontból frekventált helyekhez kötődő élelmiszer-forgalmazást, vendéglátást ellenőrzik – közölte a Nébih az MTI-vel hétfőn.

A Nébihnek egy évtizedre visszamenő szokása és eljárása az általuk koordinált ellenőrzések. Ezeknek célterületei idén is természetesen a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon értékesített élelmiszerek, az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetése, a fagylalt előállítás és forgalmazás, valamint az utcai vendéglátás, a büfékocsik és mozgó vendéglátók. Ezeken a helyeken nem csak magyar, hanem sokszor külföldi vendégek megfordulnak, sokszor nagy tömegben is.

Fokozott figyelem irányul a fűszerezett, pácolt előkészített húsok és grilltermékek, a fagylaltok, a szezonális zöldség- és gyümölcs valamint a brazil és lengyel eredetű baromfihús termékek ellenőrzésére, de kulcsfontosságú a görögdinnye is.

A nyári időjárási viszonyok miatt kiemelt a hűtési lánc fenntartásának ellenőrzése. A zöldség-gyümölcs minőségellenőrzés során fokozott figyelemmel vizsgálja a hatóság a termékek származását, eredetét, illetve nyomon követhetőségét. A hatósági szakemberek által vett mintákat minden esetben a Nébih laboratóriumaiban vizsgálják.

A mikrobiológiai jellemzőkön túl a termékek beltartalma is vizsgálat alá kerül, különböző gyártmánylapoknak és specifikációknak való összetétel alapján. Ezen kívül olyan kémiai vizsgálatokra is sor fog kerülni, amelyek a zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó különböző növényvédő-szereket, a talajból felszívódó nehézfémet képes kimutatni. Ugyanez igaz az állati eredetű termékekre, a különböző szennyező összetevőket, alapanyagokat fogják elsősorban vizsgálni.

Külön érdemes kimeleni, hogy a gyermektáborok étkeztetésének ellenőrzését a hatóság elsődlegesen kezeli, hiszen gyermekekről van ez esetben szó, akiknek egy vagy két hétig az adott tábor konyhájának ételadagjait kell fogyasztaniuk, nincs is más választásuk. Így tehát nyilvánvalóan prioritást élvez az ő étkeztetésüknek az ellenőrzése.

A slágercikkek ellenőrzése mellett egyébként más termékeket is vizsgálhatnak a Nébih munkatársai.