Idén is megrendezésre kerül a SzegedArt rendezvénysorozat,melyet Kass János tankönyv-illusztrációi nyitottak meg. Több helyszínen csodálhatunk majd egy-egy tárlatot,melynek megtekintése természetesen ingyenes hiszen séta közben akárki megtekintheti.

További információkat a rendezvénysorozatról és programokról interjúnkban hallhatják Németh Istvántól a Szegedi Vásár és Piac Üzemeltető Kft. igazgatójától.

A SzegedArt rendezvénysorozat megnyitó eseménye volt Kass János gyermekeknek szóló grafikáiból készül kiállítás. A SzegedArttal az a célunk, hogy Szeged igen gazdag művészeti életét közelebb hozzuk a Szegediekhez és természetesen az ide látogató turistákhoz is, akiknek szegedi tartózkodásuk alatt nem feltétlen van idejük felkeresni képtárakat, múzeumokat. Ezért utcára visszük a képzőművészetet és nyilván ha képművészetről van szó akkor Kass János egy emblematikus alakja Szeged művészeti életének. Idén lenne 90 éves így az ő emléke előtt is tisztelgünk ezzel a kiállítással.

Ha már Kass János akkor ejtsünk is róla pár szót. Milyen jellegzetességek találhatóak meg az Ő képeiben?

Itt azok a grafikák kerültek kiállításra, amelyek a Mozaik kiadó gondozásában megjelent gyermekkönyvekben szerepelnek, tehát a különböző mesejelenetek és mesefigurák találhatóak itt meg. Tényleg érdemes a gyermekekkel együtt kijönni ide és gyönyörködni ezekben az alkotásokban, amelyek egyébként nem csak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is igazán nagy élményt jelentene. Kass János nagyon fontosnak tartotta a gyermekek vizuális nevelését és ezek a színes rajzok, amelyek itt is láthatóak azt gondolom, hogy élményszerűvé tették és teszik a gyerekeknek a könyvek forgatását.
Egészen augusztus huszadikáig látogatható a tárlat és az elkövetkezendő hetekben, hogy ha majd sétálnak a Kárász utcán újabb kiállításokkal lehet találkozni.
Július 15-én nyílik a Klauzál téren egy kiállítás, amelyen Szegedről készült régi fotókban lehet majd gyönyörködni. Szeged árvíz előtt, Szeged árvízkor és Szeged árvíz után címmel Simoncsics János szerkesztésében, majd Július 29-én Némeht György karikatúrái lesznek láthatóak a Kárász utca és Kölcsey utca sarkán. Ezt követően augusztus 10-én Popovics Lőrincz szobrászművész alkotásaiból nyílik egy kiállítás a…

A telje beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: