A segítő tevékenység már a legkisebb kortól is foglalkoztatja a fiatalokat, aminek elsajátítására és gyakorlására leginkább a Magyar Vöröskeresztnél adódik. A nyár pedig ebből a szempontból, valamint az események nagy száma miatt is kiemelt jelentőségű. Ezekről a főbb eseményekről, illetve feladatokról kérdeztük Herpai Ildikót (borítóképen középen, piros pólóban; fotó: civilfalu.hu), a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei szervezetének ifjúsági referensét és Dél-alföldi régióvezetőjét. A riporter Boros Tamás.

Amint beköszöntött a nyár és amint véget érnek az egyetemen a vizsgaidőszakok, elindul a buli és a fesztiválok szezonja. Amellett, hogy ez jó dolog nyilván számos veszélyt is hordoz magában.

Milyen programokon szoktatok nyáron megjelenni illetve mennyire speciális szezon ez nektek?

Nekünk kimondottan speciális szezon a nyári időszak. Megyei szinten a röszkei átkelőhelyen ugyan úgy elsősegélynyújtó szolgálatot biztosítunk péntektől vasárnapig, két turnusban héttől egyig, illetve egytől hétig. Ezek a speciális rendezvényeink. Több városi programon veszünk részt többek között a Szegediek a SZIN-en tudnak részt venni és bármilyen programba bekapcsolódunk.
Ami kiesik a nyári időszakban az nyilván az iskolai programok. Ilyenkor az elsősegélynyújtás az, ami igazán fontos ebben az időszakban, hogy ne csak bemutassuk, hanem a valóságban is ez megtörténjen.

Röszkén akkor úgy kell elképzelni, hiszen hétvégente óriási forgalom szokott a határátkelőhelyeken lenni, hogy ti is megjelentek mint segítségnyújtók. Mire készültök ti fel, illetve mire kell felkészülnötök például Röszkén a határátkelőhelyeknél?

A meleg által okozott bármi nemű sérülés. Az is lehet, hogy átmennek valakinek a lábán kocsival, mert nagyon sietnek. Erre volt is már példa. Rosszul van, bent marad valaki az autóban, hőgutát kap, kiszárad, elfelejti bevenni a gyógyszerét é ilyenek.

Elő szokott fordulni az, hogy kisgyermeket vagy állatot védtelenül benn hagyják a kocsiban?

Volt már olyan eset, hogy az elsősegélynyújtóinknak ott kellett helytállni, ahol benn maradt egy gyermek az autóban felhúzott ablakkal. Inkább véletlen szülte baleset volt. Nem gondolták, hogy sokáig bent kell…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: