A szegedi vadasprk legújabb és eddig legnagyobb beruházásának alapkő-letételére került sor. Az elefántházzal kapcsolatban sok szabály van, amit be kell tartani. Az első 5 elefántbika tavasszal érkezik Szegedre. Az elefántházról Ménesiné Simon Csilla beszélt Boros Tamásnak.

Gyermekek rakták le a hamarosan megépülő új elefántház alapkövét a Szegedi Vadasparkban. Stílszerű volt a gesztus gyermeknap alkalmából. Talán pont a gyermekek fogják leginkább élvezni ezt az új látványosságot.

A Szegedi Vadaspark eddigi legnagyobb beruházásaként 480 millió forintból 1443 négyzetméteres elefántház épül, melyhez 7 ezer négyzetméteres kifutót kapcsolnak. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, valamint hazai támogatásból jövő tavaszra létrejövő elefántház öt ázsiai, egészen pontosan indiai elefánt (Elephas maximus) elhelyezésére lesz alkalmas.

Az épület alapkövét vasárnap, gyermeknapon rakták le. Tavasszal két, majd újabb három fiatal elefántbika érkezik majd, és a tervek szerint rövidesen egy szaporodásra képes csapatot állítanak össze. Azért nézik meg először hímekkel, mondta Ménesiné Simon Csilla, mert ha őket már el tudják megfelelően látni, a tehenekkel már kevesebb a gond. Az elefánt egyébként, sok más állattal ellentétben konkrét személy képében ragaszkodik eredeti gondozójához, gondozóikhoz,

Az új létesítménynek célja is van: Jelesül az, hogy felhívja a figyelmet az elefántok és a természet védelmének fontosságára, emellett Dél-, valamint Délkelet-Ázsia kulturális értékeit is igyekszik megjeleníteni. Az elefántház ezért Angkort, a Kambodzsában található khmer templomvárost idézi majd. Az elefántházban a nagy termetű emlősök mellett szarvcsőrű madarakat és kisebb, számunkra kedvesebb ragadozókat, ázsiai kiskarmú vidrákat is láthatnak majd a vendégek, tette hozzá a szakember.

Ménesiné azt is elmesélte, rendszeresen végeznek felméréseket a látogatók között (akiknek az éves számuk kettőszáz-ezer körül mozog), hogy mit hiányolnak, mit szeretnének látni a Vadasparkban. Az elefánt általában győz, vagy legalábbis előkelő helyen szerepelt mindig is ezen a “kívánságlistán). Így szinte biztosak lehetünk abban, hogy a Németországból érkező egyedek idehozatala nem felesleges pénzkidobás, már a mi a projekt megvalósítását illeti. Az 5 bika, plsz később a szaporodásra kijelölt nőstény egyedek szinte bizonyosan a vadaspark és a látogatók kedvencei lesznek.