A Szegedi Járásbíróság megszüntette az előzetes letartóztatását és elrendelte ideiglenes kényszergyógykezelését annak a férfinak, akivel szemben emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség.

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta a terhelt ideiglenes kényszergyógykezelésének elrendelését és egyben előzetes letartóztatásának megszüntetését.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016. február hó 02. napján 2 óra 50 perc körüli időben egy szegedi vendéglátó egységben előzetes ok nélkül a nála levő 7 cm pengehosszúságú svájci bicskával, egy alkalommal nyaktájékon szúrta a sértettet. A szúrás következtében a sértett a nagy nyaki erek sérülése miatt néhány percen belül életét vesztette.

A bíróság álláspontja szerint a bűncselekmény elkövetésének helyszínét elhagyó terhelt kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett (öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt látszik megvalósítani, melyre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne, illetve figyelemmel az ügyben keletkezett igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményben foglaltakra alappal lehet következtetni arra is, hogy szabadlábra helyezése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követne el.

Minderre tekintettel a gyanúsított személyi szabadságának elvonása továbbra is szükséges, ugyanakkor megalapozottan lehet következtetni arra, hogy kényszergyógykezelését kell majd elrendelni, így a bíróság a gyanúsított ideiglenes kényszergyógykezelését rendelte el az előzetes letartóztatásának megszüntetése mellett.

A bíróság az ideiglenes kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.

A bíróság döntését az ügyész, valamint a gyanúsított és védője is tudomásul vették, így a végzés jogerőre emelkedett.