Május hátralévő részében is érdekfeszítő előadásokkal és programokkal várja a MASZK Egyesület az elsősorban nem mainstream, ám igényes színházi produkciók szerelmeseit, a régi zsinagógában, a tavaszi kollekció keretén belül. Mini fesztiválról és programokról beszélt az egyesület elnöke, Balog József (fenti képen) Boros Tamásnak.

Aki figyelemmel kíséri a MASZK Egyesület munkásságát, tudhatja, hogy körülbelül 3 nagy egységre lehet a befogadó színházi évadukat osztani: Tavaszra, nyárra, illetve őszre. Ezeknek hossza általában anyagiak függvénye. Idén ráadásul megújult a régi zsinagóga színpadi és nézőtéri látképe. Az Egyesület önerőből végrehajtotta az évek óta esedékes és szükséges munkálatokat, használhatóbbá, élhetőbbé tették a színpadot, valamint a nézőtéri kényelem is magasabb szintre lépett.

Az Egyesület legnagyobb attrakciója minden évben a július végi Thealter Fesztivál, ám fontos előadások színtere a tavaszi, illetve az őszi időszak is. Ezúttal természetesen a tavaszi programok még hátralévő eseményeiről beszélgettünk Balog Józseffel.

Május 19-én kezdődik, és 28-áig tart a VII. THEALTER U21 plusz kisfesztivál, az eddigi hagyományokhoz hűen újra tehetséges fiatal alkotók és jól ismert társulatok szerepelnek a programban, amely igen sűrű, 10 nap alatt 8 előadást tekinthetnek meg az érdeklődők. Az interjúban meghallgathatják a részletes programot, valamint itt el is olvashatják.

A kisfesztivál célja, nevéhez méltóan, a fiatal alkotók be-, megmutatkozási lehetőségének biztosítása. Hallgatókra, pályakezdő fiatalokra kell itt gondolni, elsősorban színészekre, de a jövő generációjának rendezői is bepillantást engednek alkotásaikba.

A tavaszból hátralévő programkavalkád azonban nem ér véget az U21-el: Május 29-én a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház lesz újra a vendég, Szegeden ünneplik a 10 éves születésnapját az Urbi et Orbi című nagy sikerű előadásuknak, melynek rendezője Urbán András. A darab bemutatója 2007. május 29-én volt a Régi Zsinagógában és azóta is műsoron van Szabadkán, ez a színház egyik húzó, meghatározó alkotása. A szervezők rendkívül örülnek annak, hogy sikerült idehozni a produkciót ismét, a 10. születésnapra. A tavaszi kollekció programsorozat másnap, tehát május 30-án ér véget a Furcsa hurokkal, a társulat mozgásszínházi előadásával, e színpadi mű rendezője Döbrei Dénes.