FRISS: 

Sikerült elérnünk egy Londonban dolgozó magyar fiút, Kovács Viktort, aki szintén megosztotta velünk saját sokkoló élményeit. Viktor 5 percre dolgozott a merénylet helyszínétől, mikor az események történtek. Az interjút skype segítségével rögzítettük.

MTI- Nyilvánosságra hozta a szerdai londoni merénylet elkövetőjének kilétét csütörtök délután a Scotland Yard. A rendőrségi bejelentés szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre. Masood a délkelet-angliai Kentben született, az utóbbi időben a közép-angliai West Midlands országrészben élt, és több más, hamis személyazonosságot is használt.

A terrorcselekményben negyvenen megsérültek, többségük akkor, amikor Masood járművével nagy sebességgel, több mint 250 méter hosszan végiggázolt a Westminster híd zsúfolt járdáján. A merénylő ezután próbált gyalogosan bejutni a parlament épületébe, megkéselve a bejáratot őrző egyik rendőrt, a 48 éves Keith Palmert, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.
A merénylet két civil halálos áldozata egy kétgyermekes, 43 esztendős brit nő, Aysha Frade, illetve egy amerikai turista, Kurt Cochran, aki 25. házassági évfordulóját ünnepelte Londonban. Cochran felesége súlyosan megsérült a támadásban.

Tegnap délután szörnyű merénylet rázta meg London belvárosát és a Parlament környékét. A támadásban négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. Rowley szerint a rendőrség úgy véli, hogy a másik halott a merénylő, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek.
A főparancsnok-helyettes szerint a rendőrség jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy egy merénylő volt. Személyazonosságáról a hatóságok egyelőre semmit nem közöltek.
Nem sokkal korábban olyan médiaértesülések is felmerültek, hogy a merénylethez használt járműben ketten ültek.

Mark Rowley elmondta: a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.
Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, és eközben megkéselte a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját, aki a helyszínen meghalt.
A fegyveres rendőri egység másik tagja lelőtte a támadót – mondta a Scotland Yard főparancsnok-helyettese.

Megtaláltunk egy Londonban, bár nem a közvetlen belvárosban élő magyar lányt Wittich Nikolettát, aki skypeon mesélt a támadás utáni első órákról, gondolatairól az egész esettel kapcsolatban. A következőkben tehát Wittich Nikolettát hallhatjuk. A riporter Váczi Barbara és Boros Tamás.

Cikkünk terveink szerint újabb hanganyagokkal is frissül majd.