Magyarországon, és ezen belül Szegeden is több helyütt megemlékeztek március 22-én a víz világnapjáról.

A víz világnapját egy 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhíva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. A víz világnapját 1993 óta ünnepeljük. Már amennyiben jó kifejezés erre az ünnepelés.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) munkatársai sajtótájékoztató keretében a Magyar Hidrológiai Társaság munkatársaival együtt kihirdették a világnapra készített pályázatok győztes műveit és köszöntötték az alkotókat a szegedi Belvárosi Moziban.

Az ENSZ által meghatározott idei jelmondat a „Szennyvizek? Tiszta vizet!”, melyhez kapcsolódóan Tombácz Szintia és Pataki Péter, a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársai tartottak előadást. Az óvodások és az általános iskola alsó tagozatosok részére plakát-, míg a felső tagozatos és középiskolás korosztálynak képregény készítő pályázatot hirdetett meg az ATIVIZIG és a Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezete. Mintegy 200 alkotás érkezett a felhívásra, melyek közül 4 korcsoportban összesen 13 került díjazásra a szegedi ünnepségen.

Álljanak itt tehát a díjazottak, hiszen megérdemlik, hogy őket is, mint ennek a napnak az egyik főszereplőit is megemlítsük:

Óvodás kategóriában 1. helyezett Farkas Petra (Felsővárosi Óvoda, Szeged), 2. helyezett Milovanovics Csanád (Felgyői Napközi Otthonos Óvoda), 3. helyezett Süni Csoport (Móricz Zsigmond Utcai Óvoda, Mindszent).

Általános iskola alsó tagozatos korcsoportban 1. helyezett Ágoston Nóra (Tisza-parti Általános Iskola, Szeged), 2. helyezett Sári Botond (Alsóvárosi Általános Iskola, Szeged), 3. helyezett Forrai Tamara és Mosó Sophia (Orczi István Általános Iskola, Szeged), különdíjasok Ágh Dóra (Rókusi Általános Iskola, Szeged) és Révész Nikolett (Gedói Általános Iskola és AMI, Szeged).

Általános iskola felső tagozatos kategóriában 1. helyezett Mogyorós Janka, 2. helyezett Koller Hanna és Gyöngyössy Jázmin (Galli János Általános Iskola és AMI, Csongrád), 3. helyezett Gombár Petra (Arany János Általános Iskola és AMI, Fábiánsebestyén).

Középiskolás korcsoportban egy hely és egy különdíj került kiosztásra: 1. helyezett lett Gruncsity Virág (Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Battonya), különdíjban részesült Zsingellér Dóra (Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola, Szeged).

A díjazott alkotások a www.facebook.com/ativizig oldalon láthatóak, akárcsak a fenti fotó, ahogy több kép is.

Az interjúban Dr. Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója mond el néhány fontos gondolatot a víz világnapján.