Egy érdekes és figyelemfelkeltő meghívót kaptunk az elmúlt napokban. Képzerdő néven új játszóház nyílik Szegeden a belvárosban.

A Képzerdő az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a „Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek támogatási program” FOKUSZ-0082 jelű pályázat kapcsán született. A játszóházat működtető Szövetkezet számára fontos a társadalmi felelősségvállalás. Ennek erősítésére tervez együttműködést általános -és középiskolákkal: elsősorban a hátrányos helyzetű diákok (de tehetséges társaik számára is) biztosít ingyenes belépőket eredményeik jutalmazására.

Az épület nemcsak egy játszóháznak ad teret, hanem számítógépes terem és Virtuális Szoba is helyet kapott benne. A Virtuális Szobában többek között egy 3 dimenziós, mozgó autó szimulátor található, kormánnyal, pedállal és 4k felbontású, UHD televízióval. Emellett valódi virtuális szemüvegeket is kipróbálhatnak az érdeklődők. 

A Képzerdő számos hasznos és proaktív időtöltési lehetőséget kínál. Ilyenek például a Képzeletkeltő, ahol fiataloknak tart interaktív és improvizatív meseórát egy képzett színész. A gyermekek fejlesztését célozza az Angol-magyar foglalkozás is, ahol egy szakmában jártas angol tanár kreatív, játékos, zenés angol órákat tart majd a drámajáték segítségével.

A közleményben olvashatóakon kívül több minden van még tervben, ennek fontos részét képezik a nyári táborok.

A meghívó és maga a hely felkeltette a figyelmünket, és elnéztünk az eseményre. Valóban, jól és sokszor tanulva szórakozhat kicsi és nagyobb gyermek. A szülőknek pedig az örök bosszúságot vetkőzi le ez az időtöltés: Hogyan is kapcsolódjon ki a gyermekem addig, amíg nekem dolgom van. Nem mellesleg e kikapcsolódás közben még fejlődik is. Van persze megoldás, és egyre többen adnak erre minőségi választ, elsősorban civilek. Olyan civilek, akik élethivatásuknak tekintik sokszor a tanításnak ezt a sajátos, iskolán kívüli formáját. Ennek szép példája lesz remélhetőleg a Képzerdő.

A következő riportban Kádár Katalin, a Játszóház Szociális Szövetkezet Képzerdő Projekt projektmenedzsere beszél a Képzerdőről.