Vádat emelt az ügyészség egy férfi ellen, aki pénzért ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzéséhez magyarul nem beszélő szerbiai lakosoknak – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

Serfőző Katalin közölte, a férfit befolyással üzérkedés és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a Szeged Járási és Nyomozó Ügyészség.
A vádirat szerint a jogvégzett férfi azt a látszatot keltette a közvetítőn keresztül hozzá forduló nyolc szerb állampolgárnál, hogy ismeretsége révén el tudja érni az ügyintézőnél kérelmük befogadását, azt, hogy ne tegyék kérdésessé magyar nyelvtudásukat, amelynek hiányában elutasítanák kérelmüket. A férfi közreműködéséért pénzt kért, noha ténylegesen nem volt befolyása az ügyintézés menetére.
A férfi hat esetben – szintén pénzért – abban is közreműködött, hogy saját, valamint egy ismerősének szegedi ingatlanaiba szerb származású magyar állampolgár, de külföldön élő embereket jelentett be, miközben ténylegesen nem laktak ott.
A férfi így összesen 1300 euró bevételhez jutott.
Az ügyészség öt szerb állampolgárral szemben befolyás vásárlásának bűntette miatt emelt vádat.