(MTI )- Idén öt, a következő esztendőben várhatóan 9-11 óvoda épületét újítják fel Szegeden uniós támogatással – közölte Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester pénteken a Tisza-parti városban.

Az öt épület rekonstrukciója 750 millió forintba kerül, melyből 650 millió forint az uniós támogatás, a fennmaradó részt saját bevételeiből fedezi az önkormányzat – mondta a politikus az egyik elsőként megújuló Tabán utcai óvodában tartott sajtótájékoztatón.
Az önkormányzat további óvodák rekonstrukcióját is tervezi, az építőipari-árak emelkedésének függvénye, hogy a terület és településfejlesztési operatív programból (TOP) a Szegeden a munkába járást segítő városi szolgáltatások fejlesztésére elkülönített 3,2 milliárd forint fennmaradó része kilenc, tíz vagy tizenegy épület felújítására lesz elegendő – közölte az alpolgármester.
Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester elmondta, korábban – a magánlakásokkal ellentétben – nem volt pályázati forrás a paneltechnológiával épült közintézmények korszerűsítésére. A TOP keretéből azonban már lehetőség nyílik erre.
A Tabán utcai óvodát 1977-ben adták át, az épület 1993-ban kapott cseréptetőt. A június végéig tartó felújítás során hőszigetelik az épületet, kicserélik a nyílászárókat és burkolatokat, korszerűsítik az elektromos- és fűtési rendszert, és részben akadálymentesítik az épületet – tudatta a politikus.
A felújítások mellett a források egy részéből – az adott intézmények igényeinek megfelelően – játékokat, illetve bútorokat is vásárolnak.

A Civil Hang Stúdió is kint járt az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón. A következőkben Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, valamint a kivitelező cég képviseletében Kovács Gábor nyilatkozott. A riporter Boros Tamás.