Idén negyedik alkalommal és immár négy helyszínen várjuk a cseh filmek rajongóit a Cseh Filmkarneválra, hogy bemutassuk a legfrissebb és legtöbb figyelmet keltő alkotásokat. A drámától a dokumentumfilmen keresztül a vígjátékig mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb alkotásokat. A Cseh Filmkarnevál főtámogatója idén is a Staropramen, a világ első számú prágai söre. Szakmai partnere a Budapest Film mellett a budapesti Toldi mozi, a miskolci Művészetek Háza, Béke Art-mozi, a szegedi Grand Café és a debreceni Apolló mozi.

A Filmkarnevált Petr Václav társadalmi drámája, a cseh határvidéken játszódó Sosem vagyunk egyedül nyitja. A periférián élő emberek sorsával foglalkozó rendező korábbi, Kiút című filmjét két éve szintén a Filmkarnevál keretében mutattuk be. Az Én, Olga Hepnarová című dráma egy megtörtént esetet dolgoz fel, Olga volt Csehszlovákiában az utolsó halálra ítélt és kivégzett nő. A cseh filmkritikusok ennek a cseh-lengyel-francia-szlovák koprodukcióban készült filmnek és elsőfilmes rendezőinek ítélték a legtöbb elismerést a 2016-os év terméséből.  A foci gyakori téma Csehországban is, bár az FC Roma csapata még nem gondolkodik nagyobb stadion építésén, egyelőre az emancipáció és önmaguk elfogadtatásának göröngyös útját járják. Az  emancipáció nemek közti mellékhatásait próbálják feltérképezni a Tigris elmélet alkotói, a film főszerepét, a „féktelen tigrist” nem más, mint a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Jiří Bartoška alakítja. A budapesti vetítéssorozatot Jan Hřebejk cseh-szlovák koprodukcióban készült filmje, A tanítónő zárja, melynek története a manipuláció műveszetébe avatja be a nézőt. Bár a történet a 80-as években játszódik, a film megtekintése során sokszor érezhetünk párhuzamot az adott kor és napjaink történései között.

A Staropramen a  sörmárka legkiválóbb sörei mellett számos aktivitással készül, hogy igazi cseh hangulatot varázsoljon a Filmkarneválra.

 

Teljes interjút az alábbi hanganyagban hallgathatják meg és aki nyilatkozik az Gál Róbert a Cseh Centrum kommunikációs vezetője.