(MTI) – Szerdától érhető el a háziorvosok számára kiírt praxisvásárlási és letelepedési pályázat, az elnyerhető keretösszeg a korábbinál több, 1 milliárd 250 millió forint – közölte az egészségügyért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, pályázni a tartósan betöltetlen háziorvosi praxishelyekre lehet, és ettől az évtől az alapellátó fogorvosok is indulhatnak a letelepedési pályázaton.
Az államtitkár kiemelte, a letelepedéshez nyújtott támogatási összegeket megduplázzák, így az egy éve üres praxisokra nettó 12 millió, az öt évnél régebbi betöltetlen helyekre nettó 20 millió forint az elnyerhető támogatás.
Hozzátette: a betegellátás érdekében szigorítást vezettek be, így a korábbi négy év helyett a pályázni kívánó háziorvosoknak és alapellátó fogorvosoknak hat évig kell az ellátást biztosítaniuk.
Mint mondta, nem magyar sajátosság, hogy vannak olyan országrészek, települések, ahol régóta nincs háziorvos, mind a visegrádi országok, mind Európa más országaiban is okoz ez problémát.
Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója elmondta, a pályázatokat október 15-ig lehet beadni, a feltételek megtalálhatók az egészségbiztosító honlapján.
Az államtitkár elmondta, az országban körülbelül háromszáz betöltetlen háziorvosi hely van, ez az összes praxis öt százaléka. A tavalyi 750 millió forintos keretösszeg nagy részére pályáztak, nagyjából 40 millió forintot nem sikerült kiosztani – közölte.
A 2014-ben bevezetett pályázati rendszer óta 90-en nyertek el letelepedésre, 108-an pedig praxisvásárlásra támogatást.

Fotó: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő