A szegedi Belvárosi Mozi a város híres szülötte és díszpolgára, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr emlékére alapította az operatőri munkát előtérbe állító filmfesztivált, amelyet idén először rendeznek meg május 10-13 között. Hiánypótló ez a fesztivál, hiszen jelenleg egész Európában csak Lengyelországban, Bydgoszcz-ban rendezett Camerimage által van hasonló megmérettetés a kamera mögött álló szakemberek számára. A nevezési határidő március 1-én éjfélkor járt le, s a beérkezett pályaművek mennyisége a szervezők legoptimistább várakozásait is felülmúlta. Korábban még fogadást is kötöttek a szervezők, hogy hány nevezés lesz, végül a mozi vezetője, Szabó Éva Andrea tippelt a legközelebb. Ő 300 filmet prognosztizált, végül 302 alkotás érkezett be.

Az alkotások a világ öt kontinensének 47 országából érkeztek a meghirdetett öt kategóriában: 16 egész estés film, 170 kisjátékfilm, 44 kísérleti, 59 dokumentumfilm, valamint 13 animációs alkotás. A közel 100 órányi anyagot öt fős előzsűri szűr majd meg, legjobbakból ugyancsak öt fős zsűri választja ki a díjra érdemes alkotásokat. A jelentkezésnek feltétele volt angol nyelvű felirat elkészítése is, így a nem magyar anyanyelvű filmeket angol nyelven nézhetik és élvezhetik a kedves nézők.

A zsűri elnöke Szabó Gábor (HSC) Balázs Béla-díjas operatőr, aki Zsigmond Vilmos egyetlen, rendezőként jegyzett filmjét fotografálta. A Zsigmond Vilmosról elnevezett fődíj mellett kiosztásra kerül Szeged Város díja, továbbá a Báron György által vezetett kritikus zsűri szavazatai alapján a Filmkritikusok díja, valamint a nézők véleményét tükröző Közönség-díj is.

A négy napos fesztivál alatt kísérő programokon is részt vehetnek az érdeklődők. Délelőttönként közönségtalálkozók lesznek, amelyeken filmkritikusok beszélgetnek az alkotókkal, Nigel Walters (BSC) brit operatőr pedig workshopot tart fiatal kollégái számára.

A vetítések a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmosról elnevezett nagytermében zajlanak majd, ahol a világhírű operatőr élete különböző szakaszaiban többször is megfordult. Kamaszkorában nézőként járt ide, neves alkotóként pedig több nemzetközi forgatócsoportot is elhozott „az ő mozijába”. Ezen kívül azonban lesznek még kísérő vetítések, elsősorban versenyen kívüli filmek tekintetében a kisebb termekben is.

A fesztivál híreiről és eseményeiről a zsigmondvilmosfilmfest.com honlapról tájékozódhatnak az érdeklődők. A következő hangzó anyagban sorrendben Dr. Solymos László, Szeged alpolgármestere, Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Szabó Éva Andrea, a szegedi Belvárosi Mozi vezetője beszél.