A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványára a nyomozási bíró előzetes letartóztatásba helyezte azt a szerb férfit, aki vasárnap éjjel próbált meg migránsokat Magyarország területére csempészni.-áll a Csongrád Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A gyanú szerint a férfi 2017. február 26. napján este 9 órát megelőzően egy ismeretlenül maradt személy megbízásából még Szerbia területén két illegális bevándorlót vett fel az általa vezetett gépkocsiba annak érdekében, hogy őket Magyarország területére szállítsa. Ennek érdekében a férfi a gépkocsival este 9 óra körül a Röszkei Határátkelőhely belépő oldalán levő WC épülethez hajtott, ott a migránsokat kiszállította az autóból és megmutatta nekik, hogy hogy tudnak az ellenőrzést kikerülve az ország belseje felé tovább haladni. Iránymutatásainak megfelelően a migránsok a tehergépjármű terminált megkerülve azt a belépő oldali autóbuszsávtól elválasztó kapu irányában haladva a kapu alatt átbújtak és a cél az volt, hogy a közeli autópálya mellett a gyanúsított társa őket felvegye és az Európai Unió területére tovább szállítsa.A gyanúsított a migránsok kiszállását követően maga is Magyarországra területére történő belépésre jelentkezett, azonban mind őt, mind pedig a migránsokat a rendőrök elfogták. A két illegális bevándorló afgán állampolgárságúnak vallotta magát.

Az ügyészség a vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán tett indítványt az előzetes letartóztatás 1 hónapra történő elrendelésére.A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. A bíróság végzése jogerőre emelkedett. Az ügyben a nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség felügyelete mellett.

 

S z e g e d, 2017. március 2.