Azaz esős áprilist jelez a csapadék nélküli március. S rámutat az egész esztendőre, a néphit szerint amennyi köd van márciusban, annyi lesz a zápor is. Március elseje a meteorológiai tavasz első napja. Az igazi tavaszi időjárásra még egy kicsit várni kell ma mindenképp tartsuk magunknál az ernyőt de bizonyára nem lesz esős az április hónapunk ha így haladunk.

 

Keddről szerdára virradóra egy hidegfront érkezik esővel, záporokkal, kora délutánig sokfelé kell csapadékra számítani, a délutáni órákban azonban nyugat felől egyre több helyen szakadozik fel a felhőzet, már csak keleten eshet az eső. Északnyugatira fordul a szél, melyet erős, helyenként viharos lökések kísérhetnek. Hajnalban még keleten mérhetünk 5 fok feletti minimumokat, majd visszaesik a hőmérséklet, napközben 7-12 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.
Csütörtökön már csak elszórtan alakulhat ki kisebb csapadék, egy-egy zápor, de még többfelé élénk, helyenként erős szél fog fújni. Hajnalban főként az ország keleti, északkeleti felén számíthatunk gyenge fagyra.

Orvosmeteorológiai jelentés

Szerdán egy hidegfront okozhat a frontérzékenyeknél görcsös, migrénes fejfájást, valamint fokozódhatnak reumatikus eredetű ízületi panaszok is. A még többfelé megerősödő szél miatt egyeseknél továbbra is előfordulhatnak koncentrációs zavarok, nyugtalanság, ingerültség. A szeles időben hőérzetünk is lecsökkenhet. Ajánlott a réteges öltözködés, valamint immunrendszerünk erősítése érdekében táplálkozzunk vitamindúsan!

Közlekedésmeteorológiai jelentés

Szerdán többfelé számíthatunk esőre, záporokra, emiatt országszerte találkozhatunk vizes, csúszós útszakaszokkal. A több helyen megerősödő, északnyugaton olykor viharos lökésekkel kísért nyugati, északnyugati szél jelentősen lecsökkentheti majd a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

március 1.: Székelyeink Baba Marta-napnak is emlegetik e napot. Azt tartják, ha Baba Marta mérges, azaz március első napja rossz időt hozott, akkor még kellemetlen, rossz időjárást várhatunk