Korábbi írásunkban már bemutattuk Magyar Edét, a Reök-palota építészét. A palota a 90-es, 2000-es években sokáig kétségbeejtő mértékű romlásnak indult. Műemléki felújíások után 2007-ben nyitotta meg kapuit REÖK, vagyis a Regionális Összművészeti Központ néven. Idén ünnepli tehát 10 éves jubileumát a kiállítóház, melynek egyik legfőbb kitűzött célja az volt, hohy a kortárs képzőművészeknek nyújtson terepet, emellett pedig világhírű mesterek alkotásait mutatja be. A sor pedig nem csupán a képzőművészeti ágak képviselőivel folytatódhatna.

Összesen 155 tárlatot, a hazai és nemzetközi kortárs alkotások mellett világhírű mesterek kiállítását is megnézhették a látogatók 2007 óta. Nátyi Róbert, a REÖK művészeti főtanácsadója mondta el, kikről is van szó, persze 155 eseményből nem egyszerű kiemelni a leginkább figyelemre méltókat:  Goya, Picasso, Warhol, Toulouse-Lautrec, Rembrandt, Chagal, Hundertwasser és Miró műveit is bemutatták a nagyközönségnek, de látható volt a kiállítótermekben számos neves haza képzőművészeti gyűjtemény darabja, köztük Csontváry, Munkácsy vagy Gulácsy alkotásai, és biztosítottak kiállítóteret olyan mestereknek mint Vinkler László, Aba-Novák Vilmos, Csáki Róbert, Vojnich Erzsébet és rengeteg jelentős szegedi művész. Fontos eredmény a REÖK életében, hogy megnyitása óta itt kapnak helyet Szeged kiemelt seregszemléi, a Nyári Tárlat és a Táblaképfestészeti Biennálé.

A jubileumi évre tekintettel idén ismét nagynevű, világhírű mesterek kiállításaira készülnek a palotában. Nagy öröm, tették hozzá mindannyian, hogy végre egy nemzetközi ismertségű szecessziós művész alkotásait köszönthetjük ebben a méltó környezetben, a Reök-palotában. Alphonse Mucha elsősorban plakátjairól híres, de mindemellett grafikái is érkeznek március végén Szegedre Prágából és a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből. A tárlat segítségével a szecesszió legfontosabb alkotójának lebilincselő életművébe pillanthatunk bele. Ez azért is érdekes, mert a Reök-palota a szegedi szecesszió egyik legismertebb épülete.

Szintén Prágából érkeznek július végén Salvador Dalí-művei. Egy évtizeddel ezelőtt a Móra Ferenc Múzeum jóvoltából már voltak művei láthatóak a városban. Ezúttal sokszorosított grafikai munkáiból, litográfiáiból, rézkarcaiból, kisplasztikáiból nyújt ízelítőt a válogatás, mely bemutatja a világ máig egyik legnépszerűbb, rebellis képzőművészének legjellemzőbb, szürrealista korszakát.

A következő két felvételen sorrendben Herczeg Tamás Igazgató, Dr. Nátyi Róbert Művészeti főtanácsadó és a második felvételen Harangozó Gyula, a szegedi szabadtéri Játékok Művészeti Igazgatója nyilatkozik múltról és a jövőbeli tervekről.