Az 1970-es években Csongrád megyét gúnyosan Pol Pot megyének nevezték. A jelzőt a kambodzsai diktátor, Pol Pot után kapta, nem is véletlenül, hiszen Szeged és a megye kegyetlen és mindenható ura, Komócsin Mihály, Pol Pot-hoz hasonlóan elvakult kommunista és rendíthetetlen pártember volt. De nem csak Komócsin Mihály, hanem családjának több tagja is hasonlóan szolgálta a rendszert.

Komócsin Mihály, Pol Pot megye első titkára 1957 és 1985 között volt hatalmon, annak ellenére, hogy az akkori politikai vezetés csak azért tette meg első embernek, hogy az 1957-es megtorlásokat levezesse. Politikai hatalma mégis kicsit hosszabbra, majdnem három évtizedesre duzzadt. Az akkori visszaemlékezők összeférhetetlen, akaratos embernek írták le, aki paranoid vonásokat mutatott, ezért nem engedett nagyon senkit közel magához. A szocialista rendszer hierarchikussága, mely fölülről lefelé működött, kedvezett Komócsin Mihálynak, aki odaadó pártkatona volt; minden fentről jövő utasítást maradéktalanul végrehajtott.

De, ha Komócsin Mihályról beszélünk, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ún. Komócsin-klán tevékenységét. A családjának tagjai hasonlóan politikusok voltak. Apja id. Komócsin Mihály a két világháború között már jelentős politikai befolyásra tett szert a szocialista pártban. Komócsin Illés a rettegett szegedi ÁVH-nak volt a parancsnoka és a II. világháború után formálódó kommunista diktatúra egyik legfontosabb embere Szegeden. Komócsin Zoltán szintén a kommunizmusnak adta az életét és miután sok helyen szolgált végül a legfelsőbb pártbizottságban kötött ki és sokáig Kádár János egyik lehetséges utódjaként tartották számon. Ráadásul Brezsnyev és a moszkvai vezetés Komócsin Zoltánnak szánta Kádár úgymond ellensúlyának szerepét. Komócsin Zoltán befolyásossága és az egész család szélsőbaloldali gondolkodása lehetővé tette, hogy Szegeden Komócsin Mihály hatalmon maradjon egészen 1985-ig.

Komócsin Mihály 2016. december 15-én hunyt el Szegeden. 2017. január 14-én temették el a szegedi Belvárosi temetőben, teljes titoktartással övezve.

A Móra Ferenc Múzeum és a Csongrád Megyei Kormányhivatal közös kiállítást készített, melynek helyét magának Komócsin Mihálynak az egykori irodája adja. Az érdeklődők folyamatosan megtekinthetik a korabeli tárgyakból kialakított bemutatóteret, megcsodálhatják Csongrád Megye egykori rettegett urának munkaeszközeit és megmaradt holmijait.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rádiónk riportere a helyszínen járt és interjút készített dr. Miklós Péter, történész-muzeológussal a Komócsin-korszakról.