2005-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Közelebb című amerikai filmet.

Mike Nichols rendező kortárs filmes korszakának legfontosabb filmes munkái a Közelebb című romantikus dráma és az Angyalok Amerikában című tévés produkció voltak. Az Angyalok Amerikában 2004-ben mindent díjat megnyert, amit csak lehetett és főként színészi munkáinak révén az egyik legjobb olyan adaptáció lett, melyet színdarabból alkalmaztak filmre.

Még ugyanebben az évben elkészült a Közelebb is.

A film tulajdonképpen szintén egy színpadi darabot adaptált. A színpadi változat az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt az angolszász színpadokon.

A történet négy ember köré épül. Két nő és két férfi él Londonban, akik valamilyen formában a boldogságukat keresik. Az egyik férfi író és egy véletlen baleset folytán találkozik egy nővel, aki  a múzsája lesz. Az ő bonyolult kapcsolatukba kerül bele egy fotográfusnő és egy orvos. Innen indul ki az éveket felölelő történet, melynek során a párok cserélgetik egymást, szakítanak, kibékülnek, veszekszenek és rengeteget hazudnak egymásnak. Ezek az ördögi körök vezetik el őket a szerelem és a magány legmélyebb bugyraiba, ahol megmutatkozik mindegyikük valódi énje.

A Közelebb a tökéletesen megírt karakterek drámája, és talán az egyik első olyan romantikus film, mely szigorúan felnőtt közönségnek szól. Ez a vaskos trágárságban és a testi és lelki bántalmazásokban ölt testet. A rendező olyan világot teremt, amiben a szeretet és durvaság sokszor egymás kezét fogva vonulnak és bármelyik percben elszakadhat valakinél a cérna. A hazugságok sűrű hálójában pedig az jár a legjobban, aki kaméleonszerűen mindig más oldalát mutatja a másik felé és sosem fedi fel az igazi arcát, így nem is érhetik annyira nagy pofonok az életben.

A film a színdarabhoz hasonlóan nagy sikert aratott a közönség és a kritikusok körében. A szakma főként az alakításokat díjazta, tegyük hozzá, teljesen jogosan. A két mellékszereplő Natalie Portman és Clive Owen is bezsebeltek egy-egy Golden Globe-ot az Oscarról viszont mind a ketten lecsúsztak. A filmrajongói világ viszont gazdagodott egy nagyon erős drámával, melynek ott van a helye Mike Nichols legnagyobb klasszikusai, a Nem félünk a farkastól és a Diploma előtt mellett.