Forrás: MTI, New York Times

Fotó: Stephen Crowley/The New York Times

Michael Flynn (képen középen) hétfőn este nyújtotta be lemondását, miután napok óta súlyos támadások és viták kereszttüzébe került. A posztot kevesebb mint egy hónapig töltötte be.  Kiderült ugyanis, hogy félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház magas rangú tisztségviselőit a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott januári megbeszélései tartalmát illetően.  Megbízatását átmenetileg Keith Kellogg, a Nemzetbiztonsági Tanács kabinetfőnöke veszi át.

Maga Michael Flynn Mike Pence alelnöknek először azt mondta, hogy a találkozón nem esett szó az Oroszország elleni szankciókról, azután pár nappal ezelőtt módosított a mondandóján, és úgy fogalmazott: talán megvitatták a szankciók ügyét is, már nem emlékszik rá pontosan. A nemzetbiztonsági tanácsadó – amerikai sajtóhírek szerint – személyesen is elnézést kért Pence alelnöktől a pontatlanságért. Donald Trump nem szólalt meg a vitában.

Közben a Szenátus hétfőn késő este megszavazta a Trump-adminisztráció pénzügyminiszter-jelöltjét, Steven Mnuchint, valamint egyhangú támogatásáról biztosította a veteránügyekért felelős leendő tárcavezetőt, David Shulkint.