1970-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik a Zabriskie Point című filmet.

Az olasz újhullám egyik legfontosabb alakja, Michelangelo Antonioni a 60-as évek legvégén érkezett Amerikába, hogy filmet forgasson. Rögtön kényes terepre tévedt, mivel akkoriban zajlottak a nagy diáktüntetések a vietnami háború ellen. Közben a beatnemzedék éteri jelszavaival az ajkukon vonultak végig a hippik az országon és folytatták kábult harcukat a fogyasztói társadalom és az általuk hamisnak minősített amerikai álom ellen.

Antonioni ebbe a közegbe helyezte alkotását.

Filmje egy egyetemi diákgyűlésen kezdődik, ahol egyetemisták ülnek körben, nemtől és bőrszíntől függetlenül és azon vitatkoznak, hogy mit hozhat ez a zaklatott világ a számukra. A főszereplő Marknak viszont kevesek a szavak és a rendőri agresszióval szemben fegyveresen akar fellépni. Bemennek egy társával egy fegyverboltba és vásárolnak egy pisztolyt, amit csak azért kapnak meg, mert azt hazudják, hogy néger költözött a szomszédságukba és meg kell védeni magukat. A rasszista boltos ki is adja a pisztolyt. Egy tüntetésen Mark célbavesz egy rendőrt, de nem az ő fegyveréből dördül el a lövés, ami halálba küldi a férfit. Viszont ő lesz az első számú gyanúsított. Tudja, hogy menekülnie kell, ezért repülőgépvezetői tudását kihasználva ellop egy kisgépet és a sivatag felé veszi az irányt. Egy éppen arra autózó fiatal lány Daria meglátja a levegőben köröző gépet és megvárja, amíg leszáll, majd elragadja Mark szabad szellemisége és együtt indulnak tovább. A Halál völgyében kalandoznak és röpke szerelmük hatására a fiú elhatározza, hogy visszarepül Los Angelesbe. Daria már útközben új munkahelye felé hallja a rádióban, hogy a feldühödött rendőrök lelőtték Markot, mikor az meg akarta adni magát. A lányban összetörik minden elképzelés a jövőről és további életéről, tudja már sosem lehet az, aki volt.

Antonioni elképzelése az volt, hogy amatőr színészekkel forgat, ami többé-kevésbé sikerült is. A két főszerepet olyanok játsszák, akiknek tényleg vagy nem volt vagy elenyésző a filmes múltja. Alakításuk mégis magával ragadó és egyedi lett a filmben.

A Zabriskie Point akkoriban nagy visszhangot váltott ki, mivel élesen bírálta Amerikát és magát a fogyasztói társadalmat. A forgalmazó stúdió erősen meghúzta a filmet, végül sok fontos jelenet kikerült belőle. De azok, amik annak idején nagyot szóltak és a filmben maradtak azok még ma is aktualitástól és korszakos éleslátásról tanúskodnak. A Halál völgyében játszódó pszichedelikus képsorokat azóta idézgetik, a film befejezése pedig úgy vonult be a filmtörténetbe, mint az egyik legsúlyosabb bírálata a kapitalista értékeknek.

A film zenéjét alapból az akkoriban nagyon futó The Doors szerezte volna, de sehogy sem tudtak megállapodásra jutni, ezért a helyüket a Pink Floyd vette át, akiknek több a filmhez komponált daluk, melyek végül nem kerültek bele a végső moziba a The dark side of the moon albumon jelentek meg.

A Zabriskie Point az Új-Hollywoodi korszak egyik kulcsfilmje lett és a többi hasonló hippimozival az ellenkultúrát példázó alkotásként maradt fenn az örökkévalóság számára.