A címben feltett kérdésre Dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója beszélt Boros Tamásnak. Az elmúlt napokban a Kárpátalja felől Magyarország területére is belépő , és a Tisza felső szakaszait elérő jégár, és az olvadás következtében fellépő árhullám aggodalmat kelthet Szegeden is. Dr. Kozák Péter azonban megnyugtatott mindenkit: Szegeden a Tisza vízszintje február 8-án reggel 236 cm volt, ez a hétvégéig ugyan emelkedő tendenciát fog mutatni, de a 400-450 cm-t nem fogja elérni. Ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség árvízvédelmi fokozat elrendelésére, de még csak az alsó rakpartot sem kell lezárni, ebből adóüdóan természetesen az ott parkoló autók sem lesznek veszélyben. Fontos tényező azonban a Maros folyó is, noha a jelenlegi árhullám, és belvíz elsősorban a fő folyóhoz, tehát magához a Tiszához kapcsolódik. A következő napokban szerencsére nem jósol a meteorológia jelentősebb mértékű csapadékot, így ettől a tényezőtől nem kell komolyan félnünk. A Maros folyó helyzete, és a belvíz helyzettel kapcsolatos tudnivalókról is beszél következő interjújában Kozák Péter.

Interjúnkat követően, az előző nyilatkozathoz némileg kapcsolódva a következő sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkbe az ATIVIZIG:

Az ATIVIZIG működési területén lévő Tisza és Maros folyók vízfelületén az elmúlt egy hónap rendkívüli hideg időjárása következtében összefüggő jégtakaró alakult ki változó vastagsággal. Néhány nappal ezelőtt az időjárási körülményekben jelentős változás állt be, melynek következtében mind a nappali, mind pedig az éjszakai léghőmérsékletek jellemzően pozitív tartományban maradtak. Az enyhe időjárás, valamint a Felső-Tiszáról érkező árhullám okozta, várhatóan több méteres vízszintemelkedés egy intenzív másodlagos jégzajlás megindulását eredményezheti.

Ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy a folyók felületén nagy mennyiségű és nagyméretű jégtáblák megjelenésére lehet számítani, melyek az árhullám megérkezésével folyamatosan emelkedő vízszintek mellett vonulnak le.

A fentiekre tekintettel kérjük, hogy a tulajdonosok, parthasználók az úszóművekre, úszóeszközökre, valamint azok rögzítéseire fokozott figyelmet fordítsanak, azokat szükség esetén erősítsék meg, annak érdekében, hogy az úszóművek ne szabaduljanak el és a vízfelületeken megjelenő úszó jégtáblák azokban kárt ne okozzanak.