2002-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Korcs szerelmek című mexikói filmet.

Alejandro González Inárritu a kortárs mexikói film legzseniálisabb alkotója, aki mozgóképes forradalmat írt a főleg szappanoperákban utazó mexikói filmezésben. Első nagyjátékfilmje volt a Korcs szerelmek, mely az ezredfordulóra született és rögtön egy új korszak első klasszikusának kiáltották ki.

A film Mexikóvárosban játszódik, ami a világ egyik legnagyobb és legzavarosabb városa és ennek megfelelően számos történetet hordoz magában. Itt élnek a film szereplői. Az első történet főszereplője Octavio, egy munkanélküli átlagos mexikói fiú. Anyjával, bátyjával és annak feleségével él egy lerobbant lakásban. Sajátos módon van haragban a világgal és egyetlen igazi barátja egy megtermett rottweiler. Octavio gyűlöli az életét és főleg a bátyját, aki folyton bántalmazza a feleségét, akibe a fiú titokban szerelmes. Egy véletlen folytán kiderül, hogy kutyája igen jó harcos és Octavio ezt arra használja fel, hogy illegális kutyaviadalokon pénzt szerezzen és megszöktesse bátyja feleségét.

A második történet főszereplője Valeria a város egyik leghíresebb modellje, aki viszont folytat egy tévés producerrel és azt tervezik, hogy összeköltöznek. Minden rendben is halad, amíg a nő autóbalesetet nem szenved.

A harmadik részben megismerhetünk egy hajléktalant, aki személyiségét és nevét eldobva kóborol a város utcáin. Korábban a kommunistáknak dolgozó gerillaharcos és terrorista volt, majd a börtöntől megcsömörlött magányos kísértet lett, aki kóbor kutyákkal vette körbe magát. De a hajléktalan álca mögött valójában egy végrehajtó rejtőzik, aki egy korrupt rendőrnek dolgozik és segít nem kívánatos személyek eltüntetésében.

Ez a három teljesen különböző történet egy névtelen mexikóvárosi kereszteződésben találkozik egymással, hogy aztán ez a városban mindennapos ütközés átszabja mindhármuk sorsát.

A Korcs szerelmek tarantino-i hatást mutató, helyenként rendkívül kegyetlen alkotás, mely a filmtörténet egyik legmegrázóbb drámája. Egyben viszont gyönyörű látlelet Mexikóról és arról, hogyan élnek és járnak egymás mellett milliók egy városban és hogyan szeretik és bántják egymást. Inárritu elementáris erővel mutat rá az emberi gyengeségekre és tapint rá a legféltettebb érzelmekre és enged, hogy szárnyaljunk vele a legmagasztosabb pillanatokban majd hulljunk a legnagyobb mélységekbe. S végül, miután két és fél órán át vezetett minket a világában elengedi a kezünket, hogy döntsük el, megvan-e a megbocsátás és az újrakezdés lehetősége világunkban. Filmje olyan alkotás, melyet lehet szeretni szépségéért vagy lehet haragudni rá naturalizmusáért, de elfelejteni nem lehet soha, ahogyan Gustavo Santaolalla hozzá írt dallamait sem.

A Korcs szerelmek a mexikói filmgyártás egyik csúcsteljesítménye, de a filmtörténet legjobb alkotásainak sorába is biztosan masírozott be. Bemutatásakor Cannes-ban elnyert három díjat, 2001-ben jelölték Oscarra és Golden Globe-ra, 2002-ben elnyerte a Brit Filmakadémiától a legjobb külföldi film díját. Inárritu rögtön a figyelem középpontjába került és elkezdhette munkáját Amerikában, mely alatt remekműveket adott a filmtörténetnek és kétszer rendezőként, egyszer forgatókönyvíróként nyert Oscar-díjat.