A rosszul kialakított kivezetések, a berendezések hibája már halálos baleseteket is okoz szerte az országban. Figyelmeztetett a fűtési szezon előtti sajtótájékoztatóján a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Égáz-Dégáz.

Már idén is 8 gázmérgezéses eset fordult elő Csongrád megyében és Szegeden – s ezek csak azok, amikről a gázszolgáltató is értesült, a PB-gázpalackkal kapcsolatos balesetekről például nincsen tudomásuk.

Rókus Imre alezredes, a hatósági szolgálat vezetője elmondta, a szén-monoxid mérgezéseknek több oka is lehet, a gázzal kapcsolatos eszközök nem megfelelő a kialakítása, a megfelelő karbantartás hiánya ugyanúgy lehetséges ok. Probléma lehet ezen berendezések kis légterű helyiségekben történő üzemeltetése, és ebben az esetben az, ha ezeket a helyiségeket légmentesen zárják. Szintén előfordulhat az is, hogy a csövet madarak rakták tele gallyal, s így eldugult.

Végzetes lehet, ha nem elegendő a levegő utánpótlása. Gondoljunk csak bele, mikor télen bejön a hideg, az egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy a hideg ne tudjon a lakásunkba jönni, manapság pedig támogatott is a nyílászárók cseréje. Ám a hermetikus lezárás, és egyéb hibák azt is okozhatják, hogy károsa anyagok maradnak bent a lakásban. Az interjúban Rókus Imre a legfontosabb teendőket emeli ki nekünk.

A legjobb és legkézenfekvőbb megoldás a megelőzés. A kéményseprő évente, kétévente elvégzi az ellenőrzést, de fontos, hogy beengedjük őket a lakásba, hogy a munkájukat el tudják végezni. Persze fontos a lakáson belül, munka közben is együttműködni velük.

Mórocz Ferenc, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt ágazati vezetője a az önkéntes műszaki biztonsági felülvizsgálat fontosságát emelte ki az interjúban. Az önkéntes eljárás elvégzése a megyében, és általűában az országban még gyerekcipőben jár.

Szegeden 144 ezerből 22 ezer háztartás kérte a felülvizsgálatot, fele olyan egyéni fogyasztó, aki fűtésre, főzésre is használja a gázt. Még 1400 lakásnyi elmaradásuk van, de hamarosan utolérik magukat. Pedig jelentős számú ingatlant érint a probléma, több mint 50 társasházi vezetéket kellett csak 2016-ban lekapcsolni Szegeden, most is 11 ház van gázszolgáltatás nélkül, ez 220 felhasználót érint. Rókus Imre hozzátette, felülvizsgálatot lehet a katasztrófavédelemtől is kérni, ők egy szakértőt rendelnek ki. Eddig ezzel a lehetőséggel senki nem kívánt élni.