Agnieska Mirocha (Aga) volt stúdiónk vendége. Egy lány Krakkóból, született lengyel. A beszélgetéshez mégsem volt szükség tolmácsra. Hogy miért is? Ezt is megtudhatják a beszélgetésből. A riporter Boros Tamás.

A magyar egzotikus nyelvnek számít. Egzotikusnak, és minden magyarul tudó külföldi egybehangzó állítása szerint nagyon nehéznek. Éppen ezért (is) érzünk egy kis meghatottságot akkor, amikor egy külföldi ember, önszántából és önerejéből azt a döntést hozza, hogy megtanulja a mi szép nyelvünket. Aga ilyen lány, Krakkóban választhatott az orosz, a bolgár, valamint a magyar nyelv közül, és hosszútávon a magyar mellett tette le a voksát.

Ahogy elmondta, azért döntött mellette, mert a magyar az egyetlen olyan nyelv a környéken, ami nem szláv, és szeretett volna egy ilyet is megtanulni. Fontosnak véli az angol és a német nyelvtudást is, de ahogy mondja, azon a nyelven mindenki tud. Ha így van, nagyon nagy elismerésem minden lengyelnek. Mert noha ők is a felmérés szerint csak az EU középmezőnyéhez tartoznak idegen nyelv ismerete szempontjából, de ez még mindig utcahosszal előzi meg a magyarok ez irányú ismeretét.

Aga Európai Önkéntes Szolgálaton (EVS) tartózkodik Szegeden, de nem ez az első alkalom, hogy hazánkban jár, hiszen ahogy az alább hallható beszélgetésben is elmondta, élt már Budapesten is egy évet. Jelenleg fiatalokkal foglalkozik, már jártunk közös kitelepülésen, aktív résztvevő, nincs rá panasz. Egyébként csillagászattal is foglalkozik, ez talán egy másik beszélgetést érne meg. Reméljük, erre is tudunk sort keríteni.

Aga amúgy rendkívül szerényen áll saját maga tudásához. Szerintem sokan vágyunk ilyen lengyel tudásra. Hogy a lengyel-magyar ott is két jó barát-e? Mit tud majd hasznosítani a magyar tudásából? Egyáltalán, hogy érzi magát, és milyen távlati céljai vannak? Mindezekre választ kapunk az interjúból.

Tény, Aga kapcsán egy hosszabb távú műsorötlet is született a Civil Hang Stúdióban. Erről azonban csak később beszélghetünk. De reméljük, nagyot fog szólni. Hallgassák sok szeretettel Agát, egy magyarul beszélő lengyel lányt Krakkóból.