A kerteket és a gyepet gondosan kell előkészíteni a télre, annak ellenére, hogy a nappalok megrövidülésével és a játszóidő kevesebb kint töltésével már kissé mostohának érezzük a kerti munkálatokat. Gondos szülőként/házigazdaként fontos gondolni a kertre, gyepre. Amennyiben éhezésnek van kitéve ez a kis zöld állomány, akkor nagyon megviseli a tél hidege, hiszen éhesen nagyon nehezen telel a növényzet. Mivel ez a gyep zöld, egész télen asszimilál, annak ellenére, hogy röviden nyírtan kucorog a kertekben. Éhes pocakkal a sejtek nagyon nehezen viselik el a telet. Októberben gazdagon, szerves anyaggal érdemes megtápanyagozni a kertben lévő növényállományt. A gyepeket különösen gondosan, rövidre nyírtan, jól tápláltan kell a telelés útjára engedni.

A tápanyagok két csoportja kedvelt a kertészkedők körében. A hagyományos műtrágyázás az elterjedtebb, ám nem javasolt. A szerves anyagos tápanyagozást részesíti előnyben Molnár-Gábor Éva. A DCM szerves tápanyagot javasolja/használja előszeretettel. Ez kimondottan gyeptrágyaként van gyártva. Beleesnek a gyep szálai közé, egészen a talajig és pici morzsaként tud odalapulni a talajhoz. Könnyen oldódik és semmilyen só felhalmozódás nem történik ezáltal. Az ásványi anyag a szerves anyaghoz van kötve, így nem fog kimosódni a téli csapadék által sem a talajból – és nem kerülnek a talajvizeinkbe.

Az örökzöldek szoktak még elhanyagolt állományként megjelenni a kertben. Az október végén lévő napsütést ki kell használni, és az örökzöldeket egy növényvédelmi permetezéssel el kell látni. A mulcsos, kavicsos területeken is érdemes tápanyagozni az örökzöldeket. Amennyiben szabad a terület a talaj tekintetében, akkor az örökzöldeket is érdemes felkészíteni a télre, szintén szerves anyagos tápanyagozással. A téli csapadék majd be fogja mosni a tápanyagot a gyökérzónába és már felkészülve érkezik a kihajtási szakaszba tavasszal a növény.

Az évelők tekintetében egy általános tápanyagozás megfelelő. A fás szárúakat vissza szokták metszeni, meg kell igazítani a habitusukat, hogy ne lógjanak annyira szanaszét.