2001-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Moulin Rouge című amerikai-ausztrál filmet.

Baz Luhrmannek ez volt a harmadik filmje, egyben élete első nagy filmes vállalkozásának, a “Vörös függöny”-trilógiának a befejező darabja. A trilógia első része a Kötelező táncok volt, a második a Rómeó és Júlia.

A trilógia művészi alapvetése az volt, hogy olyan filmeket hozzon létre, melyek csak néhány elemmel választódnak el a színház világától. A látványvilág tökéletes, már-már giccsbe hajló, de ez cél is, a jelmezek, a zene és a groteszk képi világ az általában egyszerű, irodalmi alapanyagból írt forgatókönyvet egészítik ki tökéletesre. Luhrmann kezében az, amihez más kommersz módon nyúlna, műremekké válik, látványos mégis őszinte ars poeticává. A “vörös függöny” filmkészítési nyelv fogalommá vált, melyben habkönnyűen induló történetek felőrlő tragédiákba fordulnak át.

Ez alól nem kivétel a Moulin Rouge sem. A történet Párizsban játszódik a századfordulón egy olyan bohém és pezsgő világban, ami azonnal magába szívja a nézőjét. Ebbe csöppen bele egy fiatal író, aki tehetségét eldobva sodródik szerelembe egy kétes erkölcsű nővel, aki a Moulin Rouge egyik sztárja. Persze ezzel az érzelmével nincs egyedül, a hölgy varázsa szedi áldozatait. Az ártatlan és szerelmes fiú hamarosan megízleli minden bohéméletbe zuhanó mérgét, az absinthot.

Baz Luhrmann előző filmjeihez hasonlóan a Moulin Rouge is megtestesíti művészi hitvallását; páratlan erejű és látványvilágú musical. Ha az ember musicalt rendez Hollywoodban azt legfőképp azért teszi, hogy díjesőben részesüljön, sosem kockáztat. Így volt ez korábban mindig. Ezzel szemben a Moulin Rouge egy kényes témákban tocsogó, merész vállalkozás, ami bravúros filmnyelvvel lett színre víve. Ezen kívül filmes vonalon talán csak kettő formabontó élvonalbeli musical született, Tim Burton Sweeney Todd-ja és Lars Von Trier Táncos a sötétben című munkája.

A Moulin Rouge diadala, hogy a korábbi felületes musicalekhez képest tud újat mutatni, minden szinten. Parádés szereposztásában mindenki igazán jó alakítást nyújt. A filmet 8 Oscar-díjra jelölték, 12 BAFTA-díjra, valamint versenyzett Cannes-ban és elnyerte az Európai Filmakadémi legjobb nem európai filmnek járó díját.

Páratlan alkotás és vizuális élmény, mely kötelező darab nemcsak a film hanem a zenerajongóknak is.