21. alkalommal nyitották meg az Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztivál című programsorozatát. A nyitóünnepségre a Rektori Hivatal aulájában került sor, ahol ez alkalomból bemutatták Bobkó Anna fotókiállítását Tudós hobbik – kutatók szabadon címmel. Anna a Szegedi Tudományegyetem oktatóit kapta lencsevégre, amint szabadidejüket töltik. Van köztük kajakozó lézerfizikus, repülő zenetudós vagy kártyázó jogász. Erről kérdeztük a kiállítás házigazdáját, Bobkó Annát. A riporter Muskó Bettina.

Bobkó Anna a Szegedi Tudományegyetem Közkapcsolati Igazgatóságának munkatársa egykor újságírójént dolgozott 6 éven keresztül. Fotózni csupán autodidakta módon, barátok, ismerősök, de elsősorban kollegák segítségével tanult meg, hiszen ez idő alatt volt ideje ellesni a szakma csínját-bínját. Ez egy olyan hobbi vagy foglalkozás, amihez azért nem elég a technikai tudás, egyedi látásmód is kell hozzá, amiből Annánál – ahogy a kiállított fotói bizonyítják – cseppet sincs hiány. Először hobbiból fotózott, később a népszerű hobbi hivatássá vált.

A fotózás egy kifejezésmód, megmutathatjuk vele, hogyan látjuk a világot. Anna ezt próbálja megörökíteni, előző kiállításának középpontjában például a lovakon keresztül. Idén áprilisban láthattuk lovas fényképeit a TIK Caféban, a fotótárlat címe Anna szerint a világ volt. A másik hobbija a lovaglás, így első képein nagyrészt vágtázó paripák szerepelnek.

Tudós hobbik – kutatók szabadon című kiállításán már egy másik témát dolgoz fel. Olyan fotópárokat láthatunk, ahol néhány egyetemi oktató megmutatja, mit is csinál szabadidejében. A párok első képén munka közben kapta lencsevégre az oktatókat, a második képen pedig azokat a pillanatokat örökített meg, amelyek kifejezik a hobbijuk iránti élvezetüket. Gitározás, búvárkodás, futás vagy repülés, de még pókerezés is szerepelt a kedvelt hobbik között.

Az október 4-én felavatott kiállítása egyben a 21. Őszi Kulturális Fesztivál megnyitója is volt, amely több mint egy hónapon keresztül kínál érdekes és szórakoztató programokat a szegedieknek és az idelátogatóknak a Szegedi Tudományegyetem szervezésében. Anna elmondta, ennek a kiállításnak az egyik célja, amit látunk – hogy bemutassa az egyetemi oktatókat szabadidejükben, – másrészt szerette volna a Szegedi Tudományegyetem hírnevét öregbíteni.