„Kis kacsa fürdik…most a Tiszában”

A Rotary klubok világszerte jótékonysági, humanitárius szervezetek. Már az elmúlt 25 évben rendeztek a társklubok, hasonló jótékonysági rendezvényeket, Ausztriától, az Egyesült Államokig. Magyarországon mi vagyunk az elsők, akik a már meglévő sémára felépítettünk egy programot.

Ennek a „szerveződésnek” egyetlen célja van nevezetesen, hogy Szegedi Gyermekklinika Sebészeti osztályát támogatni tudják új eszközök beszerzésével. Klubunk több alkalommal kórházi ágyakat, az elmúlt fél évben félmillió forint értékben laporoszkópos eszközöket adományoztunk.

Mi már akkor ígéretet tettünk, hogy a nyár után valami nagy atrakcióval fogjuk meglepni Szeged város lakosságát és nem utolsó sorban a Gyermekklinikát. Több alkalommal megtapasztalhattuk, hogy bővel van tér az eszközpart bővítésére.

Ennek kapcsán szeretnénk megúsztatni 4-5000 db 10-15 cm-es gumi és műanyag kacsát, ami távolról nyilván nem igazán lesz látható. Az viszont igen, hogy a Tiszán a két híd között, nagy sárga folt lesz, ami a szélnek és a folyó sodrásának köszönhetően mozgásnak indul.

Az előre telepített és instalált kapun beúszó kacsák számát felírjuk, ezt a számot kacsajegyek formájában adományként meg lehet majd váltani.

34 szponzor csatlakozott kezdeményezésünkhöz, 1.8 M forint értékben különböző termékeket és szolgáltatásokat ajánlott fel azoknak – az első száz befutónak -, akik segítették a projekt beindulását. Ezeket a kacsajegyeket 500 Ft-os adományért lehet megváltani.

A kacsaúsztatás a 20. Nemzetközi Tiszai Halászléfőző Fesztivál keretén belül kerül megrendezésre, ahol lesznek még zenei programok és különböző játékok is. Az elmúlt hetekben több fix kacsaponton folyt a kacsajegyek szétosztása, illetve az adományok összegyűjtése. Jelenleg 2-2300 jegy talált gazdára.

Szerencsére a helyi médiák segítségünkre vannak, hiszen ez egy közös társadalmi összefogással magvalósuló jótékonyság rendezvény lesz.

Reke Balázs riporterünk munkáját hallhatják: