Tisztában vagyunk-e azzal, hogy mennyire fontos szerepet tölt be a lakcímkártya az életünkben? Manapság szinte semmilyen hivatali ügyet nem tudunk nélküle elintézni. Lassan iskola kezdés, érkeznek a vidéki diákok ez esetben vajon mi a helyzet az ideiglenes lakcím bejelentéssel?

Csányi Zsolt a Csongrád megyei Járáshivatal kormányablak és okmányirodai osztályának vezetőjétől az interjúnkban megtudhatják.

A magyar, illetve a Magyarországon élő állampolgároknak a lakcímváltozást öt napon belül be kell jelenteni az illetékes járási hivatalnál. Az elmúlt években még szabálysértési eljárásnak minősült ennek elmulasztása.

Ma már az új jogszabály nem szab ki szankciót, de a bejelentési kötelezettség továbbra is fennáll.

A lakcímkártya egyik nagyon fontos része a „személyt” azonosító okmányoknak.

  1. személyazonosító igazolvány, vagy
  2. érvényes útlevél, vagy
  3. kártyás vezető engedély, ill. jogosítvány és
  4. lakcímkártya.

Hamarosan itt az új tanév és sok diák érkezik másik lakóhelyről a városba. Nem árt tudni, mire van szükség, ha valaki albérlete szeretne költözni.

Első lépésként ki kell töltenie egy lakcímbejelentő formanyomtatványt, amit az illetékes járási hivatalban lehet beszerezni. Ezt alá kell íratnia az ingatlan tulajdonosával. Csak ezeknek az okmányoknak a megléte alapján lehet igényelni a lakcímkártyát.

Persze előfordulhat olyan eset is, amikor az tulajdonost megkerülve szeretne valaki bejelentkezni a kívánt ingatlanba.

Bár a hivatal minden esetben ellenőrzi, hogy valóban az-e a tulajdonos, aki aláírta a formanyomtatványt, olykor mégis előfordul, hogy valakinek sikerül kijátszania a törvényes utat.

A lakcímbejelentő helyes kitöltéséhez mindenképpen tisztában kell lenni bizonyos fogalmakkal.

  Egyrészt fontos tudni, hogy a lakóhelyre történő bejelentés, az állandó lakóhelyet jelenti.

  Tartózkodási hely alatt pedig az ideiglenes lakhelyet kell érteni.

A pontosan kitöltött formanyomtatvány alapján a hivatal azonnal kiadja a lakcímkártyát, amely teljesen illetékmentes.

Jó tudni, hogy az állandó lakóhelyre vonatkozó lakcímkártya visszavonásig érvényes, míg a tartózkodási helyre kiadott lakcímkártyát 5 évente meg kell újítani.

A körültekintő ügyintézés ellenére, olykor mégis előfordul olyan eset, amikor az ingatlan tulajdonosa ismeretlen személyre szóló postai küldeményt kap. Ilyen esetben nem árt gyanakodni, és célszerű haladéktalanul bejelentést tennie az illetékes kormányablaknál, és kezdeményezni az illetéktelen személy fiktiválását. Természetesen ez az eljárás is illetékmentes.

Nagy Cintia riporterünk hallhatja: