Mióta lépett hatályba a zöld rendszám használata? Hány zöld rendszámot adtak már ki Szegeden ? Kérdésekre válaszol Csányi Zsolt a Szegedi Járási Hivatal kormányablak és okmányirodai osztály vezetője .

2015 szeptember 1-től van lehetősége a járási hivataloknak, hogy zöld színű rendszámot adjanak ki. Gyakorlatilag ez egy környezetbarát megjelölése az gépjárműveknek. A bevezetés óta 18 ilyen gépjárműre adott ki engedélyt a hivatal. A hagyományos rendszámokhoz képest annyiban más, hogy a fehér háttér egy zöld fényvisszaverő anyaggal kezelt.

 

Szegeden összesen 18 autónak van zöld rendszámmal vannak ellátva. De vajon ki jogosult rá? Csak a hybrid autók , de ezekből se mind. Akkor minek kell megfelelni ? Szeri István a Csongrád megyei Hivatal Műszaki engedélyezési – és fogyasztóvédelmi főosztályának osztály vezetője interjúnkban elmondja.

Zöld rendszámot környezetbarát, hybrid gépjármű kaphat.

      A környezetbarát rendelet a tisztán elektromos gépjárműveket nyilvánítja. Ezt alatt azt kell érteni, hogy csak az elektromos áram és a motor szolgálja a meghajtást.

      A következő a plagin a külső töltésű hybridek. Ezekről azt kell tudni, hogy gyári kialakításukban küldő elektromos hálózatról tölthetőek. Természetesen ehhez megfelelő átalakítóval rendelkeznek, és min. 25 km sebességgel képesek közlekedni.

      Növelt hatótávolságú hybridek, már 50 km-t kell megtenniük elektromos üzemmódban.

      „O” emissziós kibocsátású gépjárművek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem bocsát ki semmi olyan káros anyagot, amit a rendelet meghatároz.

Ha valakinek 2015-előtti időből származó gépjárműve van, és a besorolása nem e szerint a rendelet szerint történt, akkor a következő időszakos vizsgán kérheti a megfelelő kategóriába történő besorolást. Ezt pillanatnyilag a Kereskedő közben teheti meg.

      Hozza magával a gyártótól kapott megfelelési nyilatkozatot. Ha ez a nyilatkozata már nincs meg, akkor a vezérképviselet tud kiadni ilyen nyilatkozat. Vagy ha Magyarországon tipus bizonyitvánnyal rendelkezik, akkor mi is kiadhatunk erről egy műszaki adatlapot. Ez durván 1200 Ft-ba kerül. Ennek alapján az Okmányirodában ki tudja váltani a zöld rendszámot.