Az egészségügy helyzete mint téma, igen hálás terület a sajtó számára.

Hiszen amíg világ a világ mindig lesznek sajnos beteg emberek. Így hát a betegellátás helyzete is kimerithetetlen témaként szolgálhat.

Itt van mindjárt például a „Várólista-csökkentő program”. Természetesen távol álljon tőlem, hogy bármiféle módon élcelődjek e téma körül. De….

Laikusként nem igazán értem, hogy miért kell külön program ahhoz, hogy a műtétre váró beteg emberek hozzájussanak az őket megillető egészségügyi ellátáshoz. Én most nem akarok semmiféle statisztikai fejtegetésbe, száraz számadatok felsorolásába bocsátkozni. Akit megnyugtatnak a számadatok, bárhol utánanézhet.

De vegyünk például egy csípő protézis műtétet, ahol jelenleg 318 nap a várakozási idő, a térdprotézis esetében 390, míg a gerincstabilizáló műtétnél is durván egy év. Egy kicsit mégis csak foglalkozom számadatokkal. Lássuk csak. Ha jól számoltam, akkor 12.430 embernek kell több mint egy évet várakoznia arra, hogy a sor végéről a sor elejére kerüljön.

Természetesen csak akkor, ha valamilyen szerencse folytán átvészeli a várakozási időt. Vajon utánaszámolt már valaki annak, hogy a sok műtétre várakozó embernek a szintentartása a műtétig mennyi pénzébe került az egészségügynek?

Még az is elképzelhető, hogy többe kerül, mint ha idejében elvégzik a beavatkozást. Tudom én, hogy nem lehet ennyire lecsupaszítani ezt a komoly kérdést. Talán túl naiv vagyok?

Van még egy dolog ebben a programban, ami aggodalommal tölt el. Persze lehet, hogy csak engem. Nevezetesen az, amit több médiában is olvastam már, hogy lehetőség van arra, hogy a nagyobb kórházak átvállaljanak kisebb intézményektől műtétre várakozó beteget.

Véleményem szerint ennek az lesz a vége, hogy a kisebb kapacitással rendelkező intézmények előbb utóbb úgymond „csődöt jelenthetnek”, míg a nagyobb intézmények esetleg futószalag-szerűen operálnak majd.

Van még egy apróság: Amennyiben a beteg vállalja, hogy egy másik, esetleg otthonától távolabbi intézményben végezteti el a beavatkozást, akkor egy kísérő személy részére is kifizeti az OEP az utazási költséget.

Nem is tudom. De ha már így vándorolnak a milliárdok ide oda, akkor nem lenne egyszerűbb, ha külön program nélkül mindjárt szétosztanák ezt az összeget az egészségügyi intézmények között?!

Várólistákról riporterünk munkáját hallhatja: