Parkolás biztonságosan, avagy a megszokás az úr!

A szegedi – s talán ez országos szinten is igaz lehet – parkolóházak kihasználtsága, az egyre bővülő gépkocsik száma ellenére sem mondható kielégítőnek. A belváros szívében lévő őrzött Tisza parkolóház évek óta küzd „fennmaradási” gondokkal.

Sajnos az épület üzemeltetésével nem rendelkezhettek/nek szabadon a tulajdonosok, hiszen a háromszintes épületben létrehozott parkolóházat igen erős önkormányzati nyomás hatására alakították ki a tulajdonosok. Ennek ellenére mégis, mintha konkurenciának érezné a parkolóház működését a közparkolók üzemeltetését végző önkormányzat.

Lényegesen kevesebb bevételhez jutnak, mintha bérbe adhatnák üzletnek, vagy éppen irodának azt a belvárosi ingatlant. Ám sajnos ezt még ma sem tehetik szabadon.

Úgy gondolhatnánk talán, hogy a belváros közelsége, és hogy adott esetben őrzött parkolóról beszélhetünk, már önmagában véve is igen vonzó lehetne az autósok számára. Sajnos ez nem így van, hiszen még ma is sokan nem is tudnak a parkolóház létezéséről. Ámbár úgy tűnik lassan, de biztosan „araszolgatnak” előre, de még mindig sok autós választja a közterületen történő parkolást.

Ezt igen nehéz megérteni, hiszen a parkolójegy meghatározott időtartamra szól. És később hiába védekezik az autós azzal, hogy sajnos nem jutott be időben az orvoshoz, vagy bármi egyéb indok hatástalan érvelés csak. Ha túllépik a parkolási időt, fizetniük kell. Mégis sokan választják ezt a parkolási lehetőséget, ennek oka talán a magyar földhözragadtság. „Hátha nem veszik észre, hogy nem veszik észre, hogy kevés a „rés”. Ki tudja?

Ezzel szemben a parkolóházban csak az ott eltöltött idő után fizet/ne az autós. Egy ideje már igen komoly engedményeket is tesznek a tulajdonosok. Nevezetesen, hogy 3 órán túli parkolás után, akár zárásig ingyenes parkolhatnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki nyitáskor otthagyja az autóját, és csak záráskor megy érte, mindezért 1200 Ft-ot kell fizetnie.

Nosza kedves autós társak. Ha biztonságban szeretnék tudni kedvenc négykerekűjüket, siessenek, van még pár kiadó hely.

Parkolás témájában riporterünk munkáját hallhatják: