Szarvasgomba-fűszernövény-afrodiziákum

Szerelmi vágykeltő hatását a hím gímszarvasokon figyelték meg először. Ugyanis ezek a pompás állatok a nyári párzási időszak kezdetén előszeretettel fogyasztották eme különleges növényeket, ami aztán igen csak felgyújtotta párzási kedvüket. Is. Talán a „szarvasgomba” elnevezés is e legendának köszönhető.

Ám a múltban előszeretettel adták a háziállatoknak is szaporodás elősegítése céljából. De ezt a jótékony hatását már az ókori görögök és rómaiak is megtapasztalhatták. Sőt a legenda szerint Mátyás királyunk is előszeretettel fogyasztotta. Bizonyára nem csak finom íze miatt.

Igazából a szarvasgombát inkább fűszernövényként kellene emlegetnünk, hiszen néhány grammnyi is elegendő belőle. Talán csak kevesen tudják, hogy mesterségesen is lehet termeszteni. Az első ismert mesterséges szarvasgomba ültetvényekről már a XIX század elejéről is találhatók feljegyzések.

Magyarországon is vannak ilyen mesterséges ültetvények. Termesztése nem egyszerű, nyilván borsos árát is ennek köszönheti. Igazából direkt mérgező fajta nincs közöttük, azonban termesztésük igen komoly körültekintést igényel. Fontos a megfelelő termőterület megválasztása és a termeszteni kívánt gombafajta szempontjából a legkedvezőbb gazdanövény megválasztása is. Ilyen fák lehetnek például a kocsányos tölgy, kis levelű hárs, fehér akác vagy akár a szelídgesztenye. Jó tudni ugyanis, hogy ezeknek a különleges gombáknak a föld alatti gumós része, csak bizonyos fák, cserjék gyökérzetével szimbiózist alkotva szaporodnak.

 

Számtalan gombafaj ismert szerte a világon, de csak kevés olyan van közöttük, amely igazán értékes. Egyébként a szarvasgomba régi magyar neve „trifla”.

Magyarországon 3-4 faj ismert. Ezeknek a gombáknak a termőidőszaka általában június és december közé tehető.

– Nyári szarvasgomba,

– Téli szarvasgomba,

– Homoki szarvasgomba,

– valamint a Fehér szarvasgomba.

Áruk fajtától függően tízezer forinttól akár a százezres nagyságrendet is elérheti. Míg a régi időben sertésekkel kerestették a szarvasgombát, mar már „képzett gombakereső kutyák” végzik el ezt a feladatot. De nem csak a négylábúaknak, hanem a gazdiknak és komoly előképzettség és vizsga szükséges.

Ezeknek a különleges fűszernövényeknek nem csupán a termesztésük különleges, de a „szaporodásuk” is igen érdekes. Ezek a kis fránya gombák finom illatukkal odacsalogatják az erdő gerinces állatait, akik élvezettel elfogyasztják az illatos csemegét, majd ürülékükkel visszajuttatják a termőtalajba, ahol azután a természet gondoskodik a „szaporulatról”… 

 

Szarvasgombákról riporterünk munkáját hallhatják: