Negyedik alkalommal a Szegedi Tudományegyetemen a világ ifjú ókorászai- Ebből az alkalomból volt a Civil Hang Stúdió vendége Nagyillés János Tanszékvezető.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Klasszika-filológiai és Neolatin Tanszéke 2016. augusztus 24-26. között immár negyedik alkalommal ad otthont a Sapiens ubique civis, azaz „A bölcs az egész világ polgára” című nemzetközi klasszika-filológiai és ókortudományi konferenciának. A tudományos seregszemle célja, hogy lehetőséget teremtsen a földrajzilag és tudományosan is távol eső területeken dolgozó fiatal kutatók számára egymás, illetve a pályatársak munkásságának megismerésére. A tematikai sokszínűség a konferencia egyik legfontosabb értéke, a szűkebb értelemben vett klasszika-filológia mellett ókortörténeti, régészeti, filozófiai, nyelvészeti, módszertani, bizantinológiai, neolatin tárgyú valamint az antikvitás recepciójával foglalkozó előadásokat is hallhat a közönség az angol nyelvű konferencián.

A 2013-as első találkozó sikerét követően az augusztusi szimpózium hagyománnyá vált, így idén már negyedik éve találkozik Szegeden 30-40 fiatal kutató, döntő többségében külföldről. A világ minden tájáról érkeznek előadók, többek közt Japánból, Kínából, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Izraelből, Chiléből és az Egyesült Államokból is fogadhatott már résztvevőket a szegedi tanszék. A konferenciának visszatérő vendégei is vannak, sőt volt olyan résztvevő is, aki később vendégelőadóként is ellátogatott Szegedre, s ennek köszönhetően bizonyos külföldi egyetemek tanszékeivel, így például a brnóival vagy a würzburgival egyre erősebb kapcsolatok épülnek ki.
A tudományos programot a szervezők évről évre Magyarország, a magyar kultúra és Szeged megismertetésével is összekötik. A résztvevők szakmai eredményeiket nemcsak a jelenlévőkkel ismertethetik meg: előadásaik írott változatát az Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae című nagy múltú akadémiai folyóirathoz nyújthatják be megjelenésre, az első konferencia anyaga pedig az ELTE Eötvös József Collegiumának tudományos sorozatában hozzáférhető az érdeklődők számára. A Sapiens ubique civis nem titkolt célja az is, hogy a közvélemény figyelmét ráirányítsa a jelenleg roppant nehéz helyzetben lévő klasszika-filológiára, s megmutassa, hogy a túlélésért küzdve is lehetséges nemzetközi szinten is elismert tudományos seregszemlét rendezni.

Hogy mik ezek a nehézségek, erről is beszélt Nagyillés János a műsorban, hozzátéve azt, hogy a latin nyelv oktatása és kutatása a múltunk megismerése szempontjából is kulcsjelentőséggel bír.

A bölcs az egész világ polgára- Klasszika-filológia konferencia Szegeden

Sapiens ubique civis, azaz „A bölcs az egész világ polgára”. Negyedik alkalommal a Szegedi Tudományegyetemen a világ ifjú ókorászai- Ebből az alkalomból volt a Civil Hang Stúdió vendége Nagyillés János A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Klasszika-filológiai és Neolatin Tanszékének Tanszékvezetője.

A stúdióbeszélgetés vágott formáját hallhatják: