2002-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Kaptár című amerikai horrorfilmet. A filmtörténet mindig is imádta a zombis rémmeséket, a vérben és széthulló emberi testrészekben tobzódó kaotikus fikciókat. Legtöbbször a történet hátterbe szorul és nagyon bugyutává válik. A legtöbb rendező megelégszik annyival, hogy van egy főhős és sok szép nő, akik gyorsan áldozatul esnek, na meg sok ezer bomló emberi torzó, amik hörögve mennek előre és táplálkozni akarnak.

Paul Anderson filmje, a Kaptár egy kicsit más szemszögből nézte a dolgokat. Van egy vírus, ami elindul és nem lehet ellene tenni semmit. Adott egy föld alatti, titkos genetikai laborítórium, ahol a legveszélyesebb dolog indítja el a végzetes kórt. Ez nem más mint a jószándék. A vírussal eredetileg az öregedést akarták visszafordítani és a genetika nagy játszóterén eltévedve a Föld pusztulását hozzák el. És persze van egy kommandós csapat, akiknek az a feladata, hogy izolálják a kórt és az antivírust segítségével elpusztítsák. Mindössze három órájuk van, amíg a Vörös Királynőnek nevezett szuperkomputer el nem pusztítja a helyet. De nem csupán a vírussal kell harcolniuk, hanem az általa teremtett Nem-Holt lényeket is meg kell fékezni, akik valaha az intézmény dolgozói voltak.

A világszerte népszerű PC-játékból készült film ügyesen lépked a formabontó, horrorkliséket elkerülni akaró pályán. Egy kicsit ötvözi az olyan klasszikusokat, mint George Romero Holtak-trilógiája, a Vörös Királynő pedig Kubrick 2001:Űrodüsszeiáját idézi és ezeket gyúrja egybe a számítógépes játékok látványvilágával valamint a modern cgi trükkök eszköztárával. Ami ebből születik az egyértelműen profi munka, a blockbuster iskolapéldája, 2017-ben repül a mozikba a hetedik, elvileg már befejező epizódja. A Kaptár filmek világszerte több mint egymilliárd dollárt hoztak, ami remek mutatója annak, hogy a zombitémáról mindig le lehet majd húzni egy újabb bőrt. Sosem lesz unalmas.

vérmocskos történet mögé rejtett tartalom viszont a zombifilmhez képest jóval aktuálisabb. Rendelkezésünkre áll egy hatalmas egyre dübörgőbb ütemben fejlődő technológia és sokan úgy kezelik, mint a kisgyerek, aki megtalálta a papája pisztolyát. Elég egy mozdulat, egy véletlen baleset és a világ egy pillanat alatt visszasüppedhet a történelem előtti korba.”

A Kaptár alapjában véve egy izgalmas mozi, a székhez szögez, sosem felejtjük el az azóta már ezerszer lekoppintott jelenetet, amikor az először feltűnő zombi lassan közeledik egy baltát csikorgatva a padlón. Mindezek ellenére nem mérföldkő a zombifilmezésben, de segített kitaposni az utat az olyan remekművek felé mint a 28 nappal később, a vígjátékok terén a Haláli hullák hajnala vagy a Zombieland és nem utolsó sorban napjaink egyik legjobb és legnépszerűbb sorozatának a The walking deadnek is megágyazott a horrorpiacon.