Szarvas András térképész válaszából megtudhatjuk, hogy a technika rohamos fejlődése, sajnos valóban háttérbe szorította a papír alapú térképek használatát. Szerencsére azonban maradtak olyanok is, akik mindkét információs eszközt segítségül hívják, ha hosszabb utazásra készülnek, vagy akár csak a városban szeretnének tájékozódni.

A telefonos térképeknek megvan az az előnye, hogy igen sokoldalú, lehet nagyítani és a világító kijelzője miatt sötétben könnyebben áttekinthetőbb, mint a papír alapú térkép.  Annak ellenére, hogy a telefonok kis mérete miatt talán kissé körülményesebb a térképolvasás, mégis egyre többen élnek e technikai vívmány kínálta lehetőséggel. A digitalizáció ellenére és a versenyképesség megtartása érdekében már egyre több terület jelenik meg papír alapú térképen is.

Hiába van GPS, ha dugóba kerül az autós, vagy nincs térerő, a hagyományos „retro útmutató” még mindig segítségül hívható.

A térkép használatának még mindig megvan az a varázsa, hogy például kiteríthető egy asztalon, ahol mindenki körülülheti, közösen kiválaszthatják a legmegfelelőbb útvonalat. Mindez a telefonos térképhasználat esetében nehezebben kivitelezhető. Vagy mondjuk mennyivel áttekinthetőbb, ha a Mátrát, vagy az USA-t papíralapú térképen nézzük, mint az hüveykes kijelzőn.

Jóllehet a „digitális turista térképből” még kevesebb van, szemben az autós térképekkel, amelyet már szinte minden telefonnal ingyen adnak a vásárlónak, mégis egyre többen használják a digitális térképeket. Az, hogy a papír alapú térképek iránti kereslet érezhetően csökkenni nem csupán a digitális térképek térhódítása miatt következett be.

Sajnos az országban 2008-ban egy általános vásárlási válság kezdődött és sem autót, sem sört, sem pedig bort nem igazán vásárolnak úgy, mint korábban. Sőt lakást, és házat sem vásárolnak az emberek. 2008-2009-ig majdnem 1000 benzinkútnál tudtam árulni a térképeket, de a válság, valamint a digitalizációra való áttérés következtében sajnos már csak 900 benzinkúton lehet térképet vásárolni.