2007-ben ezen a napon indult útjára a Phoenix űrszonda abból a célból, hogy a Marson kutasson élet jelei után. Az amerikai projekt összesen 460 millió dollárt emésztett fel. Augusztus 4-én emelkedett a magasba 9 óra 26 perckor és 2008. március 25-én 23 óra 54 perckor szállt le a Mars felszínén. A küldetés már július 31-én elérte fő célját, mivel vízjeget talált a bolygó felszíne alatt.

“A vörös bolygó mindig is élénken foglalkoztatta az emberiséget. Ahogy a világűr is, amelynek a része. Rettegünk tőle, de vágyunk is rá. Talán azért költenek dollár százmilliókat a felfedezésére, mert mindannyiunkat ugyanaz a kérdés foglalkoztatja: ha egy kellemes nyári alkonyon vagy egy fagyos téli estén felnézünk az égre, rámeredünk a csillagokra, és feltesszük a kérdést, hogy egyedül vagyunk-e a világban, vajon van-e valaki, aki ugyanabban a pillanatban pontosan ugyanarra gondol mint mi, csak egy másik galaxisban?”

A tavalyi év filmterméséből kiemelkedett egy alkotás, ami a témával foglalkozott. Csak éppen teljesen más szemszögből nyúlt a témához, mint az azelőtti sci-fi filmek. Ez nem volt más, mint a Mentőexpedíció.  

A film a híres rendező Ridley Scott kezei közül került ki. A főszerepet Matt Damon formálta meg.

A film története nem túl bonyolult; a közeli elképzelt jövőben játszódik, amikor az emberiség már képes arra, hogy hús-vér kutatókat juttasson el a Marsra, bátor tudósokat, akik dacolva a rossz időjárási viszonyokkal és a kegyetlen környezettel értékes mintákat gyűjtsenek a bolygóról. A főszereplő egy botanikus, aki csapatával éppen a terepen van, amikor egy homokvihar elsodorja. A többiek halottnak hiszik és elhagyják a bolygót. Közben kiderül a földi irányítás számára, hogy a férfi életben van és innentől kezdve a megmentésén gondolkoznak. Viszont az életkörülmények igen nehezek a bolygón és a táborban nincs annyi élelem és víz, amivel kihúzhatná, mire a mentőcsapat megérkezik. A férfi géniusza vitathatatlan és megteremti a túléléshez szükséges alapanyagokat, miközben töretlen humorérzékkel készít videóbejegyzéseket a bázison.

“Ilyen módon válik a hős felfedező stílusú film éles váltással a végtelen magány filmjévé. Egy rendkívül találékony ember történetévé, aki az embertelen körülmények között próbál túlélni minden egyes napot 80 millió kilóméterre az otthonától, teljes elszigeteltségben.”

Sok szempontból formabontó alkotással van dolgunk. A témát még nemigen tálalták ilyen köntösben, kivéve korábbi olcsó paródiafilmek hadát. Ugyanis egy vígjátékkal van dolgunk, vagy inkább egy nagyon vígjátéki drámával. Ez legfőképpen Matt Damon alakításának köszönhető, aki remekül hozza a cinikus zseni szerepét, aki a legrosszabb percekben sem veszíti el a józan eszét, humorérzékét valamit a reményt.

Az Andy Weir regényéből készült film 2015 egyik meglepetése volt, elnyerte a legjobb vígjátéknak járó Golden Globe díjat, Matt Damon pedig a legjobb vígjáték színésznek járó szoborral térhetett haza a gáláról. Ezen kívül a film begyűjtött 7 Oscar-díj jelölést (köztük a legjobb film és legjobb színész nominációját) valamint a Brit Filmakadémia is 6 Bafta-jelöléssel tisztelgett az alkotók munkája előtt.