BUDAPEST – A Google autói szerdától újra járják Magyarországot, hogy a Street View, azaz az utcakép funkcióit frissítsék – közölte a Google az MTI-vel szerdán. Fotó: Google

Az alkalmazás 2013 óta működik Magyarországon, azóta többször frissítették.

Az autók szerdán elindultak a magyarországi utakon, hogy a korábban kihagyott régiókról fényképeket gyűjtsenek, illetve a meglévő felvételeket frissítsék.

A honlapon közzétett tervek szerint május-júniusban Miskolc, Debrecen, Szeged, Budapest, Székesfehérvár, Győr, és Pécs környékét járják be.

Az utcakép a Google-térkép szolgáltatása, amely már több mint 80 országban készült. A 360 fokban készített felvételek egy panorámakép-rendszert hoznak létre, amely virtuális valósággá összeállva bejárhatóvá teszi az adott környéket. A szolgáltatás a Google Earth és a Google-térkép mobil verziójában is elérhető.

A Google Utcakép a világban:

  •  Sötétkék területek: Teljes/csaknem teljes lefedettség
  •  Világoskék területek: Részleges lefedettség
  •  Narancssárga területek: Hivatalosan tervezett lefedettség
  •  Sárga területek: Nem hivatalosan tervezett lefedettség
  •  Sötétzöld területek: Csak látnivalók
  •  Világoszöld területek:  Csak üzletek, irodák, közösségi terek
  •  Fehér területek: Nem elérhető az Utcakép
    Forrás: Nandhp – Based on file:BlankMap-World6,_compact.svg (PD) and en:Google Street View

A Google Utcakép (eredeti angol nevén Google Street View) a Google vállalat egyik internetes szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy a Google Térképet, illetve a Google Földet böngészve a felhasználó utcaszinten, majdnem fejmagasságban készült, úgynevezett panorámaképeket tekintsen meg a Google által bejárt településekről és az általuk bejárt közutak közelében fekvő tájakról. A szolgáltatás 2007. május 25-én indult az Egyesült Államokban, Magyarország 2013. április 23-án lett elérhető.

Közölték, hogy a Google kiemelt figyelmet fordít a személyes adatok védelmére, az utcaképfunkció elkészítésekor. A képek közzétételét megelőzően az összes felismerhető arcot és rendszámot automatikusan elhomályosítják. A felvételek közzétételét követően is van lehetőség a további részletek elhomályosítására, a “hiba bejelentése” gombra kattintva.