Ennek okairól, valamint a jövőben üzembe állítandó jegyautomatákról beszélt rádiónknak Urbán Attila, a MÁV-Csoport szóvivő-helyettese.

Összességében az otthoni jegynyomtatás és az E-vonatjegy népszerűsége töretlenül növekszik. Ma már egyértelműen ezt az átviteli módot választják az interneten jegyet vásárlók. A MÁV-START tavaly december tizedikei menetrend váltástól ad újabb kedvezményeket az önkiszolgáló csatornákon, így például a jegyautomatákon keresztül megvásárolt vasúti menetjegyekre.
Akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozzájárulásával 5%-al váltak olcsóbbá a jegyautomatás vásárlások, míg az otthon nyomtatott vagy mobileszközön bemutatott menetjegyek ára a korábbi 3%-os kedvezmény helyett 10%-al mérséklődött. Az egyes alacsonyabb kihasználtságú legalább 100 km távolságra csúcsidőn kívül közlekedő, mintegy 150 járatra szóló E-vonatjegyek ára pedig ötödével csökken.
Fontos, hogy ezek a kedvezmények a már meglévő alapkedvezményeken felül is érvényesíthetőek. A kedvezmények hatása egyértelműen kimutatható az automatás és az online vásárlások számának alakulásában. A jegykiadó automatákon az idei első negyedévben közel 1,5 millió vásárlás történt, ami 22%-al haladja meg az előző év azonos időszakát. Az első negyedévben a nem díjmentesen utazók már közel 14%-a utazott automatából vásárolt jegyekkel. Tavaly az első negyedévben ez az arány mintegy 11%-volt. A növekedés mértéke közel 30%-os. Az online felületen az idei első negyedévben több mint 740 ezer vásárlás történt, ami 76%-al haladja meg az előző év azonos időszakát. Ezen belül közel 660 ezer vásárlásnál az E-vonatjegyet választották, ami az előzőévinek több mint a duplája, így a növekedés mértéke 120%-os. Az első negyedévben a nem díjmentesen utazók közel 4%-a választotta az online vásárolt jegyet. Tavaly az első negyedévben ez az arány alig több, mint 2% volt, tehát így a növekedés mértéke közel 70%-os ezen a területen.
A növekedés motorja egyértelműen az E-vonatjegy. Nem csak azok váltottak erre a jegyvásárlási formára, akik eddig is online vásároltak, hanem olyanok is, akik eddig nem interneten vásárolták meg a vonatjegyüket. A rendszeres utazók számára is olyan alternatívát szerettünk volna biztosítani, ami kényelmes, gyors és természetesen megfelelő kedvezményekkel felvértezett utazást biztosít a számukra.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: