EGER – A kecskeméti székhelyű Neumann János Egyetem Jok-Air csapata nyerte a pénteken és szombaton immár tizenegyedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt Egerben – közölték a szervezők az MTI-vel. Fotó: Industrial Hydraulics 

Tájékoztatásuk szerint a rengeteg innovatív megoldást, számtalan izgalmat és drámai pillanatot hozott megmérettetésen az egri Érsekkertben 9 ország 20 egyetemének 36 csapata állt rajthoz. A magyar, cseh, észt, lengyel, lett, litván, román, svéd és szlovák indulók között a korábban megszokottnál nagyobb csata alakult ki: a kiegyensúlyozott mezőnynek köszönhetően minden versenyszámban másik csapat nyert.

A részeredmények összesítése után végül a kecskemétiek bizonyultak a legjobbnak, így ők vehették át az “Aventics legjobb pneumobilja” díjat, amivel ezúttal egymillió forintos pénzdíj is járt.

A pneumatika sűrített levegő energiájával létrehozott mozgást jelent. A pneuma (görög szó), jelentése: lélegzés, levegő, és a kinematika (kinima görög szóból ered) jelentése: mozgás, mozgatás.

Az egyetemek közötti pontversenyben a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzett az élen. Az intézmény ugyancsak egymillió forint értékű pneumatika eszközt nyert, melyet a gyakorlati oktatás fejlesztésére használhat fel. A zsűri díjazta még a legeredetibb konstrukciót, a leginnovatívabb csapatot, a legnagyobb elért sebességet, a telemetriai megoldásokat, a legjobb futóművet és a legszebb karosszériát is – olvasható az esemény házigazdája: az egri Aventics Hungary Kft. közleményében.

A sűrített levegő első felhasználására már az ókorban is találunk példákat, elsősorban fújtatók esetében. Később orgonák építésénél került előtérbe, majd ipari alkalmazások jelentek meg a bányászatban és a kohászatban. A műszaki világban a XIX. században kezdték széles körben alkalmazni sűrített levegős szerszámok, fúrók, kalapácsok, csőposta rendszerek és mozdonyok egyéb segédberendezéseként. A gépipar és automatizálás területét a XX. század közepétől hódította meg, mint elengedhetetlen alkalmazás.