GYULA – Egész éves programsorozattal emlékezik meg Erkel Ferenc zeneszerző, a magyar nemzeti opera megteremtője halálának 125. évfordulójára szülővárosa, Gyula – tájékoztatta Kónya István alpolgármester pénteken az MTI-t. Fotó: Erkel-ház Gyulán

Kiemelte, az ünnepségsorozat március 15-én egy történelmi hangversennyel vette kezdetét. Második kiemelt eseménye a hétvégén az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek elnevezésű rendezvénysorozat lesz.

A pénteki ifjúsági hangversenyre a megye több településéről érkeznek kórusok, szombaton pedig zenepedagógusok számára szakmai napot, bemutató órát és konferenciát szerveznek. Este ünnepi hangversenyt ad a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar és a Gyulai Kamarazenekar, utóbbit Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc egyenes ági leszármazottja, az Erkel Ferenc Társaság és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) Tanácsadó Testületének elnöke, a rendezvények egyik főszervezője vezényli – emelte ki Kónya István.

Június 15-én, Erkel halálának napján a Fiumei úti sírkertben a gyulai és a budakeszi önkormányzat – amely Gyula “Erkel-testvérvárosa” – közösen helyez el koszorúkat, és a Pest megyei településen együtt rendeznek Erkel-ünnepséget.

Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy ez a megemlékezés része lesz a központi ünnepségnek is.

Ugyanezen a napon a budavári Mátyás-templomban is lesz egy ünnepi hangverseny – tette hozzá.

Végezetül Erkel születésének napján, november 7-én ismét a szülővárosban, az Erkel Emlékházban emlékeznek meg a zeneszerzőre. A programokat az Erkel Ferenc Társasággal közösen szervezik – közölte.

Erkel Ferenc zeneszerző, karmester, a nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője 1810. november 7-én született Gyulán. Pesten 1834-ben mutatkozott be, majd a következő esztendőben véglegesen ott telepedett le, de szülővárosába, főként nyaranta, gyakran visszatért.

A legenda szerint ott, az Almásy-kastély parkjában, egy öreg fa alatt szerezte a Bánk bán zenéjét, valamint a Brankovics opera egy részét. Egy műemléki védelem alatt álló, mára elkorhadt juharfa törzse jelenleg is bekerítve látható a Várfürdőben.

Erkel Ferenc 1888 óta Gyula díszpolgára. Sakkozóként is tisztelik emlékét, 1921 óta rendszeresen megrendezik az Erkel Ferenc Emlékversenyt szülővárosában. Szülőháza jelenleg múzeumként működik.