SZEGED – Ott van a századik magyar-osztrák mérkőzésen használt focilabda is az Aranycsapat emlékét felidéző Arany pillanatok című tárlaton – adta hírül az MTI. MTI Fotó: Rosta Tibor

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban 2018. április 13-án nyílt meg az Arany pillanatok című kiállítás.

Az Aranycsapat (Golden Team, Mighty Magyars, Marvellous Magyars, Magnificent Magyars, Magical Magyars) minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának díszítő jelzője és közismert neve. Ez a csapat az 1950-es évtől 1956-ig játszott együtt, de maga a tágabb korszak 1941 és 1960 közé esik.

Az aranycsapat 1953-ban
első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula
hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László

A csapatban számos kivételes képességű labdarúgó játszott, de közülük kiemelkedik Puskás Ferenc, aki emblematikus alakká vált és ma is az egyik legismertebb magyar a világon. A csapat mérkőzéseinek sorából kiemelkedik az 1953. november 25.-én a londoni Wembley Stadionban az angol labdarúgó-válogatottal rendezett „Az évszázad mérkőzésének” titulált 6 : 3-ra nyert barátságos találkozó. Ám a legfontosabb mérkőzése az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntője volt ahol az öt éve már veretlen magyar csapat 3–2-es nyugatnémet győzelemmel zárult mérkőzést hozott. Az esélyesebb magyarok elleni német szempontból „szerencsés győzelmüket” a német futballtörténelem a „berni csoda” névvel illeti.

Szeged, 2018. április 13.
Érdeklõdõk az Aranycsapat emlékét felidézõ Arany pillanatok címû tárlat megnyitóján a Szegedi Dóm Látogatóközpontban 2018. április 13-án. A tárlatot május 6-ig látogathatják az érdeklõdõk.
MTI Fotó: Rosta Tibor