Vasárnap 9 órakor mindenki gyülekezzen a Dóm téren. Nemes cél érdekében futhat. Az eseményről és annak apropójáról beszélt rádiónknak Balogh Brigitta, az SZTE Gyermeksebészeti Klinikájának munkatársa, az esemény főszervezője.

Harmadik alkalommal rendezitek meg ezt az eseményt. Mi hívta életre?

Az első alkalomnál pont ünnepeltük az osztályomnak az 50. születésnapját. Akkor adták át a műtőnket. Sajnos azóta olyan túl sok felújításra nem került sor és ezért is szerettünk volna mi a tettek mezejére lépni, hogy valamilyen kis alapot gyűjtsünk, amiből tudjuk az eszközparkunkat bővíteni vagy legalább újítani. Gondolkoztunk, hogy milyen eseménnyel lehetne ezt úgy létre hozni, hogy egy családi napot is szervezzünk a betegeinknek, illetve gyűjtést is rendezzünk. Ekkor szerveztük meg ezt az első futónapot és szerencsére annyira jól sikerült, hogy azóta évről-évre megrendezzük.

Mire tudtatok gyűjteni az első két alkalommal és mekkora összeg jött össze?

Eredeti tervünk nem volt, mert fogalmunk sem volt arról, hogy hányan fognak eljönni és milyen összegben reménykedhetünk, de szerencsére végül is mind a kettő alkalommal 7-800 ezer forintnyi összeget sikerült gyűjtenünk, amiből az első évnél az ambulanciánknak a teljes bútorzatát sikerült lecserélni. Ott igazából körülbelül ilyen 30-40 éves, a háborús filmekből ismert vasszekrények voltak üveggel. Ezeket tudtuk lecserélni új, színes, modern, fa bútorzatra. A tavalyi évben pedig az osztályon lévő bútorokat tudtuk kicserélni. Ez volt a fő projektje a gyűjtésnek. Ezen kívül azért az alapítványunk más adó 1%-ból is kap támogatást. Ezekből szoktuk finanszírozni, ha szükségünk van olyan eszközökre, amely nem fér bele a klinikai költségvetésbe, illetve azért nekünk is sokszor szükségünk van külföldi kongresszusokra és némi támogatást tudunk biztosítani azoknak, akik valamilyen szinten hozzájárulnak az osztályunk sikeréhez. Tehát ha például valaki előadást tart egy külföldi kongresszuson. Ehhez szokott még az alapítvány hozzájárulást biztosítani.

Mit kell tudni a vasárnapi programokról? Hiszen vasárnap 9 órától indul a Dóm térről. 

Igen 9 órától lesz a regisztráció. Nagyon sokan szoktak jönni az első futamra, ezért próbáljuk már három asztalnál fogadni a vendégeket.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: