SZEGED – Kilenc Csongrád megyei vállalkozás összesen több mint 138 millió Ft támogatásban részesülhet, mert sikerrel szerepelt a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán. A szaktárca 2018 januárjában hirdette meg a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a munkahely-teremtő beruházást, összesen 5 milliárd forintos keretösszeggel. Fotó: Mindandi

A pályázóknak legalább 2 új munkahely létrehozását, valamint meglévő létszámuk megtartását kellett vállalniuk. Ez alapján Csongrád megyében a támogatott vállalkozások 75 új munkahelyet hoznak létre, és a már meglévő létszámukat, összesen 182 fő foglalkoztatását is garantálniuk kell további 2 évig. A nyertes pályázók tevékenysége széleskörű: információ-technológiai szaktanácsadás, dísznövény kiskereskedelem, hobbiállat-eledel gyártása, gyümölcs-, zöldségfeldolgozás és -tartósítás, pénzügyi tanácsadás, papír csomagolóeszköz gyártása, fémfelület kezelése, ital nagykereskedelem, szerszámgép nagykereskedelem.

Rádiónknak Dr. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja nyilatkozott, valamint az egyik támogatott cég ügyvezetője.

Csongrád megyében 9 nyertes pályázatra érkezett a héten miniszteri döntés. Ez azt jelenti, hogy ennek a 9 vállalkozásnak jelenleg 107 fő a foglalkoztatotti létszáma és ők arra vállaltak kötelezettséget, hogy ebből a támogatási forrásból megvalósuló beruházásuk, fejlesztésük eredményeképpen plusz 75 főt fognak foglalkoztatni. Azt nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ez egy 2 éves foglalkoztatási kötelezettség, tehát ezek a vállalkozások a most felvett embereket és a meglévő állományukat 2 évig foglalkoztatni fogják.
A Csongrád Megyei Kormányhivatal közreműködött ennek a pályázatnak a lebonyolításában, hiszen hozzánk lehetett benyújtani, mi végeztük a formai értékelést és örömmel segítünk ennek a 75 főnek a megtalálásában is. Közel 30 pályázat érkezett be hozzánk. Kilenc darab lett arra érdemesítve, hogy támogatást kapjon. Minden évben ez a tendencia, hogy többszörös a túljelentkezés, az érdeklődés.
Azt még fontosnak tartom, hogy igen széles a tevékenységi kör ahonnan pályáztak a vállalkozások. Van informatikai fejlesztőcégtől kezdve, a virágkertészeten át, a zöldség-gyümölcs szárító/tartósító vállalkozásig vagy akár a fémipari megmunkáláson át. Tehát elég széles a tevékenységi kör.
Ilyen támogatás sajnos nincs több. Általában évente egyszer kerül meghirdetésre, azonban azok az Uniós forrásból finanszírozott foglalkoztatási támogatások változatlanul, folyamatosan élnek, amelyek ugye más jellegű támogatást tudnak adni, de ugyan úgy bér és járulék formában a foglalkoztatást tudják segíteni.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: