SZEGED – A Somogyi Könyvtár Akciójáról beszélt Andóczi Balogh Éva sajtóreferens és Csenki Laura, a könyvtár munkatársa.

Először Andóczi Balogh Évával beszélgetnénk egy kicsit a Somogyi Könyvtár fiókkönyvtár hálózatáról. Ez egy olyan jelenség, ami nem nagyon van szem előtt a mindennapi életben, de ahogy beszélgettünk előzetesen, azt kell hogy mondjuk, hogy ez indokolatlan. Ennek szellemében most egy pár szót beszéljünk a hálózatról, illetve a hálózatnak a rendezvényeiről.

Először is a hálózatról néhány szót. Igazi szegedikum országos szinten, hogy ennyi fiókkönyvtárral várjuk az olvasókat. Szegeden 12 fiókkönyvtárat jelent ez, különböző városrészekben egy karnyújtásnyira vannak a lakótelepeken, a lakóközösségektől. Nagyon fontosak számunkra a kis közösségek. Ezekben a fiókkönyvtárakban működnek élő, valóságos kis közösségek. Az igényekre épülően van szülő klubunk, alternatív gyógymód klubunk, film klubunk és sorolhatnám. Közel 40 fajta kis közösség működik ebben a 12 fiókkönyvtárban.

Valami könyvtári kvíz is volt ha jól emlékszem.

Folyamatosan. Leginkább a csillagtéri fiókkönyvtárunk az, aki interneten és a különböző közösségi oldalakon játékokkal szólítja meg a rá figyelőket, de emellett valóságos programok is jelen vannak ezekben a könyvtárakban. Egy évben általában 18-19.000 látogatónk van programokon. Ez csak a programokon résztvevők száma és csak a fiókkönyvtárakban. Sok kicsi történés. Bízom benne, hogy ezek izgalmasak, hiszen a kutyatartókon keresztül, a játékra vágyókon át sok mindenkit igyekszünk megszólítani.

Azt látom, hogy egyébként is aktívak, hiszen a könyvtári állomány cseréje is gyakorlatilag előttünk zajlik, hiszen a programajánlónkban folyamatosan mondjuk, hogy a Somogyi Könyvtár melyik fiókkönyvtárában lehet éppen használt könyveket vásárolni, illetve a folyóiratállományból mazsolázni. Tehát ezek szerint a létező állomány cseréje is az olvasókon keresztül zajlik önöknél. 

Igen, természetesen, hiszen a könyvpiac folyamatosan megújul és az olvasók arra vágynak, hogy a friss könyveket minél előbb kézbe tudják venni. Megteremtjük ennek a lehetőségét, de tereikben nem nagyok ezek a fiókkönyvtárak. Tehát nagy mennyiségű könyvállomány raktározására nem alkalmasak.

A használt könyvekre mennyire mozdulnak az olvasók? Mi a tapasztalat?

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: