BUDAPEST – Mi más reprezentálná jobban a Halmos Béla Program és a Programiroda működését, mint az élőzene! Így három olyan produkció mutatkozik be, akik már korábban támogatásban részesültek a zenekarok számára kiírt pályázaton – tájékoztatta szerkesztőségünket a Halmos Béla Program szervezete.

Az NKA Halmos Béla Program egyik kiemelt célkitűzése a magyar népzene jelenlétének erősítése a nemzetközi zenei piacon. Magas szakmai színvonalú, nyitott és nyilvános működésű, átlátható, hatékony, integratív és barátságos támogatója a magyarországi és határon túli népzenének, elkötelezett a hagyományőrzés és az élő kulturális tradíciók továbbvitele mellett. Ennek operatív támogatására jött létre nemrégiben a Halmos Béla Programiroda, amelynek vadonatúj honlapja és Facebook-oldala nyújt információkat akár a pályázók, akár az érdeklődők számára.

Először a Korinda zenekar veszi birtokba a színpadot, akik a moldvai népzene mellett a többi csángó vonatkozású terület (Gyimes, Barcaság) valamint a keleti székelység és a környező románság népzenéjét is bemutatja.

Őket követi a Dalinda acapella trió. Közös közös zenei anyanyelvük az magyar autentikus népdaléneklés hagyományain alapszik. Tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének szakán kezdtek el együtt dolgozni, majd több autentikus és világzenei produkcióban is szerepeltek együtt.

A programot pedig Havay Viktória és zenésztársai zárják. Viktória már több zenekarban – például az Alföld népzenei hagyományait feltáró és népszerűsítő Tallabillében vagy a mezőségi Ördöngösfüzes magyar és román népzenéjének bűvöletében létrejött Horsa Bandában – bizonyította tehetségét. A különleges hangú énekesnő szólóban a Fölszállott a Páva 2014-es évadában mutatkozott be szélesebb körben a közönségnek, jelenleg első önálló lemezén dolgozik, amelyhez a Halmos Béla Program nyújt pénzügyi támogatást.

A részletes program (2018. április 14., szombat – Lajtha terem):
14.45 – 15.05 Bemutatkozik a Halmos Béla Programiroda
15.10 – 15.45 Korinda zenekar
15.55 – 16.15 Dalinda
16.25 – 17.00 Havay Viktória és zenésztársai

A Tánctalálkozóról röviden

A Táncháztalálkozó a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, a világban bárhol máshol élő magyar közösségek, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében. A Táncház Egyesület által szervezett Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta minden év tavaszán – néhány vis major eset kivételével – a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében várja az élő népművészet, a városi táncházmozgalom és az ahhoz kapcsolódó társművészetek kedvelőit. Szakmai partnereink részvételével, támogatóink segítségével a Táncháztalálkozó – mint az egyik legjelentősebb hazai folkfesztivál – 2010-ben és 2016-ban a Magyar Fesztivál Szövetség pályázatán folklór kategóriában elnyerte a Kiváló Fesztivál minősítést. Az Európai Fesztivál Szövetség döntése értelmében a Táncháztalálkozó felkerült a minősített európai kulturális fesztiválok 2017–2018-as listájára.

 

A leírás forrása, és további információ

http://tanchaztalalkozo.hu/2018/index.php/hu/